13/10/2015

«Я ДІТЯМ СЕРЦЕ ВІДДАЛА, І В ЇХ СЕРЦЯХ ЖИВУ»

9 жовтня у Козівській районній бібліотеці для дітей відбулось читання творів Іванни Блажкевич на тему: «Я дітям серце віддала, і в їх серцях живу».
Іванна Блажкевич народилася 9 жовтня 1886 року в с. Денисів, що на Тернопільщині у родині вчителя і культурно-громадського діяча Омеляна Бородієвича. Письменниця безмірно любила дітей, бо завжди вбачала в них краще майбутнє України. Вона полум’яно любила їх у мирні погідні дні та в буревійні воєнні роки. Виховувала українську гомінку дітвору у дитячих садках і школах, писала для них твори у трьох основних літературних жанрах: поезії, оповідання та п’єси.
Іванна Блажкевич заслужила величну шану своїми зворушливими творами для українських дітей та безсмертною публіцистичною і невтомною культурно-громадською діяльністю у нелегкі часи австрійського і польського поневолення. Письменниця твердо вірила в волю і свободу, державність України, за яку боролася все життя, але ця суверенність воскресла для українців і їхніх дітей тільки сьогодні.
І на сьогоднішній день підростаюче покоління цікавиться багатою літературною спадщиною славетної землячки. Пам’ятають про неї, відвідуючи краєзнавчий музей-садибу ім. І. Блажкевич, що знаходиться у с. Денисів Козівського району. 

Немає коментарів:

Дописати коментар