19/05/2020

КОЗОВА І ОКОЛИЦІ У ВИШИВЦІ

Виставка «Козова і околиці у вишивці» майстринь-бібліотекарів, які хрестиком на полотні відтворили ідентичну вишивку свого села.

Українська вишивка – це «молитва без слів».
Козівщина славиться багатьма талановитими людьми: поетами, художниками, зокрема, вишивальницями. Адже вишивка була і залишається одним з видів декоративного мистецтва і є особливою галуззю художньої творчості.
Вишивка для наших вишивальниць – це зворушлива розповідь про думки і почуття людини, світ краси і фантазії, поетичне осмислення природи. В узорах вишивки майстрині розповідають про свої думки і почуття, сподівання й переживання.
У бібліотечній системі Козівського району працюють жінки, які вміють вишивати. Тому поява виставки «Козова і околиці» є даниною святій народній пам’яті українського народу і самому мистецтву вишивки, яке жило і плекалося на нашій землі.
Хрестиком на полотні майстрині-бібліотекарі відтворили ідентичну вишивку свого села.
Переглянути виставку можна в Козівській центральній районній бібліотеці.
З архіву світлин.

1 коментар:

  1. Саме містечко було цікаве тут жителі були українського походженя польського та Євреї- жиди Відбувалися велики Базарі де приїзджали з ріжних сіл люди Можна було бачити жінок одягнених в вишиванках та в довгих спідницях простої форми Мужики мали сільські капеюхі та кожухи на плечах Тут була Просвіта де виставляли ріжні п'єси діти виступали на сценах Свята відбувались разом з Польськім населеням- сімї були мішані польсько- українські ріжниць небуло Вишивки звичайно мали по хатах на великих подушках та сорочки вишиті на свято Приємно що Ви показали вишиванки -з сільськіх околиць Козови Мистецтво жіночих рук В самому місті можна було побачити модерні одяги як на цей час і звичайні бабусі замотані в хустках- білих та чорні довгі спіднеці До церкви на Празник приїзджали селяни одягнені в скромних вишивках По війні все змінилось Вишивки пішли до скрині мабуть зі страху щоб неназивали нас Бандерівці

    ВідповістиВидалити