16/12/2015

АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ

За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12 грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили... Колись вечорниці були дуже поширені. На них молодь ближче знайомилася і пару собі вибирала. Цікаво й те, що на ті самі вечорниці рідним братам і сестрам не дозволялось ходити – була повага до старших: молодші слухалися своїх старших братів чи сестер. Як тільки звечоріло, дівчата до господині, де мали відбутися вечорниці, приносили хто що мав: сир, масло, яйця, борошно, фрукти. Хлопці приносили наливку і цукерки. Господиня ще за дня варила компот із сушених фруктів і картоплю на вареники. Дівчата приходили заздалегідь, щоб допомогти господині приготувати святкову вечерю.

Проте з плином часу вечорниці на Андрія, як і інші свята, поступово втратили магічну функцію. Зараз вони перетворились на своєрідну забаву, привід, щоб зібратися неодруженій молоді. От і в нашому селі учні школи вирішили  згадати давні традиції святкування Андрія. Діти відтворили, як дівчата збиралися у когось у хаті і починали ворожити на судженого-рядженого. Ворожили на ниточках – чия скоріше згорить, на тарілках – кому який чоловік дістанеться, на плетеному плоті, та на чобітках, аж поки хлопці не вкрали їх… Усі присутні мали змогу поринути у давнину. Національний дух вітав повсюди: колоритні костюми, народні пісні, ігри та конкурси – все це не могло залишити байдужим. Хлопці їли смачні вареники на швидкість, найспритнішим вдалося скуштувати традиційну Калиту, тому всі залишилися не лише з гарним настроєм, а й повним шлунком.

Свято вийшло емоційним та щедрим на посмішки завдяки: Біяк Каті, Гурській Марійці, Пилипчук Марійці, Фурдела Ірині, Набережній Ларисі, Гурській Христині, Яворському Андрію, Дяківському Івану, Підгребля Василю, Рева Олегу, Грисяку Назару. Всі присутні згадали найкращі традиції наших предків і зарядились позитивом.
  


Немає коментарів:

Дописати коментар