26/08/2017

СВІТ ХУДОЖНЬОГО СЛОВА ВАСИЛЯ ШКЛЯРА



5 серпня в Козівському районному будинку культури відомий український письменник Василь Шкляр презентував свій новий роман «Троща», про Українську Повстанську Армію на теренах Тернопільщини, про національно-визвольну боротьбу, про людей, які принесли своє життя на вівтар незалежності України.

Василь Шкляр – член НСПУ, член Асоціації українських письменників, лауреат багатьох престижних літературних премій, володар гран-прі Всеукраїнських конкурсів на кращий роман «Золотий бабай» та «Коронація слова», лауреат премії «Золоте перо», міжнародної премії «Спіраль століть», австралійської премії «Айстра», премії Ліги українських меценатів «Ярославів Вал» та ін.
2011 року Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка присудив Василеві Шкляру цю найвищу літературну нагороду за роман «Чорний Ворон» («Залишенець»), 2011 року Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка присудив Василеві Шкляру цю найвищу літературну нагороду за роман «Чорний Ворон» («Залишенець»), однак письменник відмовився отримувати премію на знак протесту проти перебування на посаді міністра освіти українофоба Табачника. Згодом у Холодному Яру вперше в нашій історії автору «Чорного Ворона» було вручено Народну Шевченківську премію.
Друкувати свої твори почав ще школярем, з 1967 року. Окремими виданнями вийшли книжки прози «Перший сніг» (1976), «Живиця» (1982), «Черешня в житі» (1983), романи «Праліс» (1986), «Ностальгія» (1989), «Ключ» (1999), «Елементал» (2001), «Кров кажана» (2003), «Залишенець» («Чорний Ворон», 2009) та ін.
Сьогодні Василя Шкляра називають батьком українського бестселера. Кожен його роман викликає неабиякий резонанс у суспільстві. Тираж «Чорного Ворона» уже сягнув за 150 тисяч. Культовий роман «Ключ» нещодавно витримав десяте видання. Постійно перевидаються романи «Елементал», «Кров кажана».
25 серпня в Козівському районному будинку культури відомий український письменник Василь Шкляр презентував свій новий роман «Троща», про Українську Повстанську Армію на теренах Тернопільщини, про національно-визвольну боротьбу, про людей, які принесли своє життя на вівтар незалежності України.
За словами автора, саме на Тернопільщині, він знайшов історію для книги, відтак її засновано на реальних подіях. Головний герой твору – вояк УПА, якого ніяк не полишать спогади про війну. Дія в романі відбувається в 1947 році, коли УПА припинила відкриту збройну боротьбу і відійшла в підпілля.
Назва книги – символічна. Трощею на Галичині називали очерет, там переховувались підпільники-повстанці. «Але це слово має багато значень. Троща – це катастрофа, бійня, трощення людських життів, доль, характерів. Я писав цей роман із болем. Ви відчуєте той біль, коли читатимете «Трощу», – каже письменник.
Роман написано галицьким діалектом. Під час створення книги Василь Шкляр спілкувався із зв’язковою УПА Ганною Зеленою та командиром сотні Мирославом Симчечем.
Презентація книги зібрала чимало поціновувачів творчості В. Шкляра та його сильного, мудрого й влучного слова, на якому виховується не одне покоління. Книга покликана показати усьому світові, що українці Не! змирилися з режимом і продовжують боротьбу за свою незалежність.
Працівниками центральної районної бібліотеки була організована викладка художньої літератури «Світ художнього слова Василя Шкляра».




Немає коментарів:

Дописати коментар