28/10/2017

МАЛА ПЛАВУЧА У ВЕЛИКОМУ СВІТІ


2017-ий видався щедрим на творчі ужинки для поетів і прозаїків району та відомих українських письменників, які цьогоріч видали та презентували книги на теренах нашого району та про наш славний Козівський край.
Нещодавно творча скарбничка літературних надбань району поповнилася ще однією вагомою і дуже цінною книгою – «Мала Плавуча у великому світі», авторами якої є Галина Панчук та Зеновія Нетребська.
На зустріч із авторками до Козівської центральної районної бібліотеки, де відбулася презентація цієї книги, завітали люди з Козови, району і не тільки – освітяни, місцеві поети, краєзнавці, бібліотекарі, колеги-географи, односельці, рідні та близькі авторок.
Насамперед, ведучі та організатори заходу – директор Козівської централізованої бібліотечної системи Любов Сказко та її заступник по роботі з дітьми Ірина Лазарчук коротко ознайомили присутніх із біографічними та творчими діяльностями  авторок – Зеновії Нетребської та Галини Панчук.
Зеновія Нетребська (Фінчук) – вчитель географії Глинської школи з 1976 року. Зеновія Іванівна народилася у селі Купчинці, але більшу частину свого життя прожила у селі Мала Плавуча.
Галина Панчук (Радачинська) – кандидат філологічних наук, доцент кафедри загального мовознавства і слов'янських мов Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка. Галина Дмитрівна – уродженка села Мала Плавуча.
Їх спільне дітище – «Мала Плавуча у великому світі» – це документально-краєзнавчий нарис, де відображено історико-географічні особливості мальовничого галицького села над Стрипою. Книга має п'ять розділів: «Географія села Мала Плавуча», «У вирі історії. Суспільно-політичне та соціально-економічне життя села Мала Плавуча», «Соціально-культурне життя села Мала Плавуча», «Мовні особливості села Мала Плавуча», «Спогади. Статті», а також звернення до читачів, до історії походження назви села Мала Плавуча, додатки, післяслово, слова вдячності, список умовних скорочень та використану літературу. Вона побачила світ у тернопільському видавництві «Підручники і посібники».
Як розповіли під час презентації авторки, над втіленням свого задуму вони працювали упродовж трьох років. За той час було знайдено і опрацьовано багато архівних матеріалів, зібрано чимало спогадів та фотоілюстрацій односельців, вихідців із села, колишніх його жителів, газетні публікації у місцевій пресі та ряд інших джерел.
Особливістю і унікальністю Малої Плавучі є місцеві співанки. Деякі з них учасники презентації мали змогу почути і переконатися в їхній унікальності, бо раніше ніхто з присутніх цих пісень не чув.
Велику увагу в книзі приділено також діяльності школи, просвіти, долям і спогадам переселенців внаслідок операції «Вісла», найпоширенішим іменам і прізвищам у Малій Плавучі.
Упродовж усього заходу тісно перепліталися проза, поезія, музика і пісня. Музичні вітання в дарунок звучали від талановитих музикантів – фортепіанного дуету «Експромт» у складі викладачів школи мистецтв Тетяни Хавалко та Маріанни Васенко, дуету у складі піаністки, викладача школи мистецтв Соломії Васенко та трубача, викладача Теребовлянського вищого училища культури Павла Васенка. Акапельне виконання пісень сестрами Олею та Юлею Михайлюками також зворушило присутніх до глибини душі.
Щирими словами, зачитавши й власні поетичні рядки, вітали Зеновію Нетребську та Галину Панчук учасниці літературно-мистецької вітальні «Берегиня», що діє при районній бібліотеці, зокрема Ганна Назарків вручила власні поетичні збірки «Сонячне зайчатко» та «Я поділюсь краплинкою тепла»; директор Денисівського краєзнавчого музею Богдан Савак; житель Козови, автор книги «Життя і долі» Іван Дуфенюк, який також подарував свою книгу; уродженка села Мала Плавуча Марія Швець; колега і однокурсниця пані Зеновії, з якою знайомі 45 років – Ярослава Шкільна; викладачі-географи району; краєзнавець, заслужений вчитель України Володимир Шкільний, який висловив враження від книги свої і Бережанського краєзнавця Миколи Проціва, зауваживши, що ця книга – це великий світ у Малій Плавучі.
На завершення заходу Зеновія Іванівна та Галина Дмитрівна подякували усім, хто завітав розділити радість виходу в світ їхньої книги, хто допомагав і підтримував їх при підготовці матеріалів, зокрема своїм рідним, які активно до цього долучилися.
Побажаннями подальшої творчої праці та «Многаліттям» завершився захід, який попри дощову осінню погоду за вікном, пройшов у надзвичайно теплій, щирій, невимушеній і доброзичливій атмосфері.

























Немає коментарів:

Дописати коментар