30/05/2018

ПРЕЗЕНТАЦІЯ "ВИШИВАНОГО КОБЗАРЯ" Т.Г. ШЕВЧЕНКА


В ці травневі дні відзначаються 157-роковини з дня перепоховання Тараса Григоровича Шевченка та 25-річчя відкриття пам’ятника відомому генію-пророку в Козові.
Центральна районна бібліотека не залишилася осторонь і презентувала «Вишиваний Кобзар» Т.Г. Шевченка.

Українська вишивка – це «молитва без слів». Тому поява вишитого Кобзаря є даниною святій народній пам’яті українського генія і самому мистецтву вишивки, яке жило і плекалося на нашій землі.
Ідея «Вишиваного Кобзаря» виникла, коли ми почули інформацію про те, що на Рівненщині відомі майстрині-вишивальниці вишили Кобзар зразка 1840 року, до якого увійшло 7 повних творів Шевченка на староруській мові. Цю книгу занесено до Книги рекордів Гіннеса і вона знаходиться у Національному музеї імені Тараса Григоровича Шевченка.
У бібліотечній системі Козівського району працюють жінки, які вміють вишивати. З Божою допомогою, вручну, за допомогою голки створили шедевр – унікальну книгу. Сторінки випромінюють тепло жіночих рук майстринь, які з великою любов’ю виклали на полотні свою повагу до Кобзаря. Хрестиком на полотні майстрині-бібліотекарі відтворили скорочені тексти 38 назв поетичних творів Тараса Шевченка. На кожній сторінці є назва твору, слова якого вишито та підпис – населений пункт, де проживає вишивальниця. Увінчує цю роботу вишитий автопортрет поета.
Ми щиро вдячні всім, хто долучився до створення книги, котра буде найціннішим екземпляром у фонді бібліотечної системи. Особлива вдячність бібліотекарю села Кальне Надії Сташків, яка майстерно і художньо довела книгу до логічного завершення.
Відбулася урочиста презентація «Вишиваного Кобзаря», на яку були запрошені бібліотечні працівники району, користувачі бібліотеки, представники громадських організацій, школярі.
Допомогли провести презентацію учні Козівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Круць Наталія Петрівна – вчитель української мови і літератури та християнської етики, Людмила Степанівна Пляшко – керівник драмгуртка Козівського БДЮТ, Віра Михайлівна Шкільна – класовод початкових класів. У виконанні юних бандуристок Люсі Полянін, Олени Пархуць та солістки Аліни Кусень (керівник, викладач Козівської школи мистецтв Надія Новоринська-Слобода) прозвучали музичні твори «Божі очі», «Ісусу слава», «Мама».
На закінчення заходу всі присутні в залі виконали «Заповіт» Тараса Григоровича Шевченка.
Читати вишите Шевченкове слово – читати історію життя, біль і віру його народу лише найріднішою українською мовою, до якої можна доторкнутися пучками пальців і вустами.
«Вишиваний Кобзар» Тараса Григоровича Шевченка можна переглянути в Козівській центральній районній бібліотеці.








































Немає коментарів:

Дописати коментар