13/10/2020

ЗУСТРІЧ З КНИГОЮ «КАЛИНА СІЧЕНА»



Сьогодні скарбничка літературних надбань району поповнилася ще однією вагомою і цінною книгою української письменниці, публіцистки, журналістки, Членкині Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України Марії Лавренюк (Лішнянської) «Калина січена».

Зустріч з письменницею Марією Лавренюк (Лішнянською) відбулася напередодні свята Покрови в Козівській районній бібліотеці.

Книга «Калина січена» вийшла у видавництві «навчальна книга – Богдан». Ця книга – історія кохання й становлення особистості дівчини, яка волею долі опинилася на лезі жорсткого протистояння ідеологій, націй, світів. Персонажі цілком реально сприймаються у вирі подій, що відбувалися на Тернопільщині впродовж найтрагічнішого десятиліття (1939–49), яке перекраяло не лише сім’ї, території, а й світогляди. Чорні жорна історії перетирали людей нещадно, та людяності знищити не змогли… Роман безумовно – любовний, але й соціальний, але й історичний, але й психологічний…

Роман «Калина січена» Марії Лавренюк, означений в анотації як історія кохання, не даремно вийшов  у історичній серії «Magistra vitaе» видавництва «Навчальна книга «Богдан». З одного боку ця книжка має багато рис так званого «любовного» роману. Це суто жіноча, оповідь про дорослішання і становлення юної дівчинки-підлітка Віри Калинюк та  історія її болісного і трагічного кохання. З іншого боку, цей роман – епічне історичне полотно про життя південної Волині у найлихіші і найкривавіші часи, які переживала ця земля – 1939-1949 роки.

Авторка  не минає та не згладжує гострих кутів та болісних тем – жорстокої взаємної українсько-польської різанини, де горять польські і українські села, кровопролитної міжуонівської усобиці між «стьопками» і «мірошниками», терору СБ ОУН.

Ця книжка ще одна вагома цеглинка у підмурівок літературного осмислення української історії.






Немає коментарів:

Дописати коментар