14/05/2021

ДЕНЬ ВАСИЛЯ СТЕФАНИКА В БІБЛІОТЕЦІ

 

14 травня відзначається 150-річчя від дня народження Василя Стефаника (14.05.1971-07.12.1936), українського письменника, громадського діяча, політика.

Василь Стефаник самобутній письменник-новатор та співець селянської долі, однин із найвизначніших українських новелістів. Творчий шлях митця припав на непрості роки: кінець XIX-початок XX століття. Тож Стефаник не стояв осторонь громадсько-політичного руху: виступав на селянських мітингах, боровся за права та свободи селян. Паралельно, Василь активно займався літературною творчістю, мав публіцистичні виступи в пресі. Любов до українських звичаїв та традицій з’явилася у Василя ще в ранні роки. Мешкаючи на прадавніх землях Покуття, юнак змалку чув рідну мову, казки, легенди та перекази. Тоді ж Стефаник допитливо знайомився із селянським побутом, який згодом знайде відображення в його творчості.

Тому літературний хронограф «Василь Стефаник – син покутського краю» проведений в Козівській центральній публічній бібліотеці познайомив слухачів заходу з основами формувався характеру видатного діяча, з якої родини він походив та яких поглядів дотримувався. Присутнім на масовому заході пропонувалося відповісти на запитання експрес-вікторини про життя та творчість письменника, щоб перевірити свої знання.

Небагату залишив Стефаник письменницьку спадщину – числом, та зате вона пребагата своєю ціною, своєю вагою, своєю невмирущістю. Так про селян ще ніхто не писав. Із творчість письменника та творами про нього ознайомила користувачів книжкова виставка «Славетний новеліст» та рекомендаційний список літератури «Василь Стефаник – маестро української прози».





Немає коментарів:

Дописати коментар