13/10/2021

МУЖНІСТЬ І ВІДВАГА КРІЗЬ ВІКИ



14 жовтня українці святкують одразу чотири свята: Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва, День створення УПА, День захисників і захисниць України.

До цих свят приурочена розгорнута книжкова виставка-інсталяція «Мужність і відвага крізь віки», яка діє у відділі Бібліотечної справи КЗ «Центр культури та дозвілля» Козівської селищної ради. Серед експонованих документів читач зможе знайти історію українського козацтва, історію  УПА, історію подвигів сучасних захисників України, а також традиції свята Покрови Пресвятої Богородиці.

Українцям здавна була притаманна особлива  любов, шанування і благоговіння перед Святою Богородицею. Адже своїми молитвами вона покриває нас від зла і завжди готова розпростерти Свій Покров над кожним з нас. Їй відомі всі наші потреби й турботи, радощі  і печалі. Саме з її покровом і заступництвом всі ми пов’язуємо усі свої надії.

Божа Матір вважалася покровителькою українського козацтва і 14 жовтня був одним з найважливіших днів для козаків, коли вони проводили ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

14 жовтня також вважається Днем створення Української Повстанської Армії. Можна простежити певний символічний зв’язок між козацькими традиціями та заснуванням у цей день УПА.

В житті часто спостерігаємо, як сьогодення перекликається зі старовиною, адже ми повинні бути гідними спадкоємцями духовних цінностей і продовжувачами багатих традицій і славних справ  предків. Саме тому День захисників і захисниць України ми також відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз.









Немає коментарів:

Дописати коментар