08/02/2011

В ЦАРСТВІ ТРАДИЦІЙ СХОДУ


Нещодавно в центральній районній бібліотеці відбувся урок – чайна церемонія. Елегантно пити чай весь світ навчила Піднебесна, тобто Китай. Саме в цій країні зародився звичай проведення чайних церемоній. Тут до чаю особливе ставлення – це не просто національний напій, а «вогник життя» і «наймудріша з рослин». Чайна церемонія багата традиціями і романтичними оповіданнями, являється справді мистецтвом життя, зведеним в культ. Знання її розцінюється як міра освіченості, це – мистецтво духовної культури людини.
Основна мета китайської церемонії чаювання – розкрити аромат і смак чаю, тому поспіх тут небажаний, спокій і мир – обов’язкові умови чайного дійства.
Тому, дотримуючись етикету чаювання, учні Козівської ЗОШ №1 в національних східних костюмах під керівництвом Л.В. Ткаченко, розклавши різноманітні предмети чайного приладдя, статуетку Будди, запаливши традиційні східні ароматичні палички, під заспокійливі звуки японської класичної музики пили чай, вели неквапливу бесіду і читали вірші японських та китайських поетів, користуючись книжковою виставкою «В царстві поезії Сходу», яка з нагоди чайної церемонії була оформлена в центральній бібліотеці.
Китайська і японська церемонія чаювання – це більше, ніж звичай, це інша грань буття, усвідомивши яку, можна зробити своє життя повнішим і цікавішим.

Немає коментарів:

Дописати коментар