30/03/2012

ХРЕСНИЙ ШЛЯХ ЙОСИФА СЛІПОГО

В історії кожної людності є яскраві постаті, без яких немислиме її минуле, сучасне і майбутнє. Тому дуже важливо віддати належне тим, хто у надзвичайно складний і суперечливий час запалював досвітні вогні правди, добра, справедливості і милосердя.
У релігійно-культурному житті українського народу ХХ століття саме такою непересічною постаттю був наш краянин Йосиф Сліпий. Його називають християнським великомучеником і це справді так. Він ніс тяжкий хрест керівництва церквою-страдницею, витерпів, як відзначив Мирослав Іван Кардинал Любачівський, «18-літнє мучеництво в тюрмах… витримав чи не найтяжчі часи історії нашої Церкви – сталінщину».
Відзначаючи 120 річницю від дня народження цього визначного діяча, що очолював Українську Греко-Католицьку Церкву з 1944 по 1984 рік Козівська районна бібліотека провела годину духовності «Хресний шлях Йосифа Сліпого».
В заході взяли участь сотрудник собору святих апостолів Петра і Павла отець Володимир, начальник відділу культури і туризму Козівської РДА Тибінь О.Г., директор Козівського краєзнавчого музею Улішак А.К., помічник депутата Жебрівського П.І. Руслан Кулик, депутат районної ради Прокопів В.О, а також науковий працівник Бережанського краєзнавчого музею Проців М.П. та автор книги «Рідна школа» Олександр Коковін, які нагородили кращих читачів бібліотеки і учасників заходу книгами. 
Годину духовності відкрила директор районної бібліотеки Л.М. Сказко.
 Ведучі заходу працівники бібліотеки Г.Варчак, Л.Пазуха, М.Коваль ознайомили присутніх з життєвим шляхом Патріарха. Невипадково вшанування пам’яті Йосифа Сліпого проводилося в час великого посту. Слово поєднувалося з духовною піснею у виконанні учасників церковного хору Козівської церкви святого Василія. Під керівництвом Ірини Зерук пісні виконали Ігор Коханівський, Софія Кусяка, Петро Стефанів.
  
 Найменший учасник заходу Тадей Улішак виконав пісні про Україну під акомпанемент вчителя школи мистецтв Богдана Буковського.   
  
Активні читачі бібліотеки Соломія Барилко та Олег Кузів виступили у ролі Долі і Гімназиста.
Життя і служіння Патріарха – високий подвиг в ім’я української Церкви. Він золотими літерами вписаний в історію України, як полум’яний патріот, борець за волю народу, один з найвизначніших особистостей минулого століття не лише в Україні, а й у цілому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар