21/04/2015

ВЕЛИКОДНІ ГАЇВКИ В ТЕОФІПІЛЦІ

Гаївки у християнській традиції відбивають радість Воскресіння Христового та приходу весни. Воскресіння Христове – найбільше і найсвітліше свято усього християнського світу. Свято Пасхи багате не тільки величними Богослужіннями, радісними співами і глибоко символічними обрядами, але й народними звичаями.
Вже традиційною Великодньою забавою для дітей села Теофіпілка є гаївки. Цьогорічний Великдень не став винятком. Гаївки є невід’ємною частиною християнської культури, хоча виникли ще в далекі, язичницькі часи. Традицію проводити Великодні забави та тексти самих гаївок передавали з покоління в покоління, вчили дітей і молодь. У християнській традиції гаївки відображають радість і Весни, і Воскресіння Христового. Бавилися гаївки члени «Марійської дружини» та учасники танцювального колективу «Яблуневий цвіт» 13 квітня біля церкви Різдва Івана Хрестителя. А 19 квітня прийняли участь у Великодніх забавах в Козові.
Після тривалого посту грайливі пісні оживили кожну місцевість.Бентежно бриніли мелодії таких гаївок, як «Травка-муравка», «Веснянка», «Соловейко», «Ми голубку ізловили», «Жучок» і ряд інших. 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар