04/11/2017

РОЗСТРІЛЯНЕ ВІДРОДЖЕННЯ У КОНТЕКСТІ ЕПОХИ

На сьогоднішній день все більше уваги звертається вивченню духовно-мистецького покоління, яке увиразнює культуру України за часів радянської влади і в той же час вдало демонструє складні умови розвитку культури через ідеологію СРСР та величезну кількість утисків з боку владу.
В районній бібліотеці у відділі обслуговування представлено виставку-перегляд «Розстріляне відродження: повернуті імена». 

"Розстріляне відродження" - це літературно-мистецьке покоління 20-х-початку 30-х рр., яке дало високохудожні твори у галузі літератури живопису, музики, театру і яке було знищене більшовицьким тоталітаризмом. Українська творча інтелігенція 20-х рр. вперше за останні 300 років зробила героїчну спробу підвестися з колін, випростатися і гідно явити перед світом свою культуру. Роздратована стійкістю опору, Москва пустила в хід найганебніші засоби. "Нам треба українську інтелігенцію поставити на коліна, це наше завдання і ми його виконаємо: кого не поставимо - перестріляємо", - так сформулював завдання комуністичної партії один із її вірних членів. Результати відомі - з 259 українських письменників, які друкувалися у 1930 р., після 1938р. друкувалися тільки 36 (своєю смертю померли лише 7 письменників). За приблизними підрахунками Юрія Лавриненка, одного з небагатьох діячів українського відродження, якому вдалося виїхати на Захід (йому належить термін "розстріляне відродження"), у 30-х рр. було винищено 80% творчої інтелігенції.
Найбільше втрат у часи сталінських репресій зазнало красне письменство. Поплатилися життям за свої погляди Микола Хвильовий, Володимир Свідзинський, Валер'ян Підмогильний, Микола Куліш, Микола Зеров, відбули страшну каторгу Остап Вишня, Володимир Гжицький, змушені були йти на поступки тоталітаризму Павло Тичина, Олександр Довженко, Володимир Сосюра, Максим Рильський, Петро Панч та ін.

З творчістю вище перерахованих письменників і поетів користувачі бібліотеки мали змогу ознайомитись під час інформаційної години «Розстріляне відродження у контексті епохи».

Немає коментарів:

Дописати коментар