20/10/2018

НАШЕСТЯ ЧЕРВОНОЇ ОРДИ. Презентація книги Б.Савака


Нещодавно у затишній залі районної бібліотеки зібралися усі ті, хто небайдужий  до чистоти духовних криниць, до натхненної творчої праці та наділені великою любов’ю до книги. Адже творча скарбничка літературних надбань району поповнилася ще однією вагомою і дуже цінною книгою Богдана Савака «Нашестя червоної орди». 

Богдан Маркіянович Савак – наш земляк, краєзнавець, громадський діяч, директор Денисівського краєзнавчого музею.
Автор краєзнавчих нарисів, буклетів, упорядник й автор передмов до поетичних збірок Т. Федорів «Я до вас ще повернуся...», Я. Тучапського «Вистраждане на паростках надій», «Два голоси зради», О. Урбан «Струни серця», збірок «Просвіта» в Денисові», «Слово про Вчителя». Засновник та видавець краєзнавчо-просвітницької газети-квартальника «Денисівський вісник».
З ініціативи Б. Савака та його стараннями в Денисові встановлено меморіальні таблиці на будинках Іванни Блажкевич , отця Йосипа Вітошинського, біля 350-річної липи Богдана Хмельницького, пам’ятники Іванні Блажкевич, отцю Йосипові Вітошинському, Тетяні Федорів, Михайлові Шарику, висипано могили Українським січовим стрільцям, козацьку, поставлено пам’ятник Якову Струхманчукові у с. Росохуватець, встановлено меморіальну таблицю на хаті Тимотея Бордуляка в с. Великий Ходачків та ін.
Та на сьогоднішній день найвагомішим здобутком є нове презентоване видання «Нашестя червоної орди».
Книгу Богдана Савака  видало видавництво «Терно-граф» цього року. Укладена на численних архівних документах, на основі спогадів та інших краєзнавчих джерел та присвячена 75-річчю ІІІ Надзвичайного Великого Збору ОУН.    Пропоноване видання розповідає про трагедію українського народу в час нашестя червоної орди й так званого совєтского «визволення», про насильства, знущання і катування непрошеними зайдами-московитами наших героїв, борців проти чужинецького поневолення.
Зацікавлений читач знайде у книжці окремі матеріали протокольних записів посіпак совєтских спецслужб, котрі ім’ям «Імперії зла» вершили розстрільні «тройки» - без суду і слідства. Є у книжці і гіркі сторінки про підлих зрадників народу, які служили лютим ворогам України, видаючи на вірну смерть героїчних її синів і дочок.
Про все це розповів нам сам автор, наводячи водночас набагато більше  фактів з видання.
Інсценізацію «Останній Великдень» (сценку з далеких трагічних літ) автора Богдана Савака у виконанні учасників зразкового дитячого театру-студії «Дивосвіт» Козівського районного будинку культури (керівник Людмила Ткаченко) мали змогу побачити усі присуні.
Зі словами вдячності до автора звернулися Микола Круць - начальник відділу культури і туризму, Іван Дуфенюк – краєзнавець, літератор, Ігор Скобляк – заступник голови райдержадміністрації, Галина Швець – місцева жителька. 
Дивовижна річ – пам’ять. Лише їй підвладна можливість миттєво переноситися через роки, віки, тримати і відтворювати у свідомості минулі події, враження.
Про цю безцінну книгу сказати хочеться словами письменника Василя Шкляра «Є у цій книжці багато подій і фактів, проти яких протестує душа, не хоче змиритися розум, але правда – понад усе! Правда, якої ми довго не знали і котра повертається до нас, щоб утвердити істину: все таємне – явним стане».
















1 коментар: