04/12/2018

НАШІ ПРАВА – ЩАСЛИВЕ МАЙБУТНЄ















Під час бесіди, присвяченої Дню захисту прав людини Галина Барилко, бібліотекар Теофіпільської сільської бібліотеки, намагалася розповісти учням 10 класу про їхні права й свободи, визначені Загальною декларацією прав людини та Конвенцією про права дитини,  навчити правильно реалізовувати свої права. Під час бесіди, яка відбулася 30 листопада в Теофіпільській бібліотеці-філії, Луцишин Яна ознайомила присутніх з історією виникнення права.

Лех Іван відмітив, місію захисника взяла на себе міжнародна організація ООН, створена в 1945 році з метою вирішення будь-яких конфліктів та суперечок між країнами не воєнним, а мирним шляхом за столом переговорів. Одним із її засновників була й Україна. А 1948 року держави, що увійшли до ООН, підписали Загальну декларацію прав людини-документ, у якому вони пообіцяли одна одній і своїм народам забезпечити громадянські права й свободи, рівність усіх перед законом, особисту недоторканість, свободу совісті, можливість дотримуватися своєї релігії й багато іншого.
Пасемко Михайло сказав, що Загальна декларація прав людини – важливий і корисний документ. Але в ньому говориться про людей загалом – і жодного слова про дітей. Але ж діти потребують особливої уваги й захисту з боку держави. Саме тому в 1989 році ООН прийняла окремий документ під назвою «Конвенція про права дитини» Конвенція-це міжнародна угода. У ній держави беруть зобов’язання дотримуватися прав кожної дитини. І наша держава також підписалася під цим документом, а отже, пообіцяла світові піклуватися про своїх маленьких громадян.
Під час бесіди про права учасникам роздано роздруковані пам’ятки «Знати потрібно дорослим і дітям», а також присутні мали можливість переглянути  книжкову виставку «Знай свої права, дитино».

Галина Барилко,
бібліотекар Теофіпільської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар