21/12/2021

ПЕТРО МОГИЛА В ДУХОВНІЙ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

21 грудня – 425 років від дня народження Петра Могили, українського політичного, церковного і освітнього діяча, архімандрита Києво-Печерського монастиря, Митрополита Київського, Галицького і всієї Русі, екзарх Константинопольського патріарха, канонізований Церквою.

Духовна історія України рясніє величними постатями, серед яких найпомітнішою у XVII ст. є Петро Могила [нар. 31.12.1596 (10.01.1597) – 1(11) 1647] – церковний і культурно-освітній діяч України, Київський митрополит, фундатор і творець першого в Східній Європі вищого навчального закладу – Києво-Братської колегії (нині Києво-Могилянська академія).

У вітчизняній історії Петро Могила посідає настільки значне місце, що його ім’ям названо один з періодів культурного й церковного відродження України ХVІІ століття – славетна «Могилянська доба», яка мала своє продовження й після смерті самого митрополита, а дослідженням його творчості та результатами усього духовно-просвітницького процесу займаються науковці впродовж більше, ніж трьох століть.

Митрополит Петро Могила – феноменальна постать також як філософ і правник. Мислитель культивував ідею сильної державної влади, освіченого і вольового господаря, ідею природного права, спільного блага, що відповідало українським традиціям.

Сьогодні його життєвий досвід, реформи і будівництво, його багата духовна та літературно-мистецька спадщина заслуговують не тільки належної уваги й подальших фахових досліджень, а також сучасного прочитання.

Пропонуємо до уваги користувачів книгу «Св. Петро Могила» Ю.А. Мицика.

Немає коментарів:

Дописати коментар