17/02/2022

ПАТРІАРХ ЙОСИП СЛІПИЙ – ВЕЛЕТЕНЬ ДУХУ І ЦЕРКВИ


17 лютого виповнюється 130 років від дня народження Йосифа Сліпого.

Патріарх Йосиф Сліпий (у світі Йосиф Коберницький Дичковський; 1892-1984) – Верховний Архієпископ, Кардинал і Митрополит Української греко-католицької церкви. Народився 17 лютого в с. Заздрість (тепер Теребовлянського району Тернопільської області).

З 1 листопада 1944 року – Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський, з 23 грудня 1963 року – Верховний Архієпископ Львівський – предстоятель Української греко-католицької церкви. Завдяки йому в Римі побудовано Прокатедральний Собор Святої Софії, придбано і відновлено парафіяльний храм Жировицької ікони Матері Божої, засновано Український Католицький Університет св. Климента.

Помер Йосиф Сліпий 7 вересня 1984-го у Римі. Згідно волі патріарха, 1992-го року його тіло перевезли до України й поховали у Соборі св. Юра у Львові.

Вшановуючи 130-річницю від дня народження Йосифа Сліпого в стінах Козівської бібліотеки дуже цікаво та захоплююче пройшла година історії «Патріарх Йосип Сліпий – Велетень Духу і Церкви».

Вчитель християнської етики Круць Наталія Петрівна провела захід у вигляді інтерактивного уроку, де учні спільно з працівниками Центру культури і дозвілля Козівської селищної ради познайомилися з цією великою постаттю. Учасники у вигляді гри знайомились з такими питаннями із життя патріарха Йосифа Сліпого: Звідки він родом? Чому його називають найвідомішим українцем?» «Чому його обнімав Папа Римський і плакав? Чому прах Йосифа Сліпого перепоховали в Україні? 

Захід переплітався з демонстрацією відеороликів: «Рідна хата Патріарха Йосифа Сліпого в селі Заздрість на Тернопільщині», «Мультфільм про Йосифа Сліпого», «Духовний славень «Боже великий, єдиний», а також цикли фото «Музейно-меморіальний комплекс у Зарваниці», «Собор Святої Софії у Римі», «Собор Святого Юра у Львові», візуально доповнювали сценарій заходу. Завідувач відділу Музейної справи Центру культури і дозвілля Козівської селищної ради Маркусь Василь Іванович розповів учасникам про величну постать Йосифа Сліпого, великого страдника за віру й Україну.

Доповнює захід книжкова виставка-вшанування «Йосип Сліпий – провісник світла і добра», представлені книги про життєвий шлях митрополита греко-католицької церкви та кардинала Йосифа Сліпого. Особливу увагу заслуговує книга

Опалко, Надія. Хресний шлях Йосифа Сліпого. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2002. – 48 с.

Пропонована книга – наслідок опрацювання автором досить широкого фактичного матеріалу, пов’язаного з подвижницьким життям та діяльністю Патріарха Греко-Католицької церкви кардинала Йосифа Сліпого. У ній висвітлюється його велика і багатогранна робота як ученого і будівничого Церкви, педагога і діяча культури, а також 18-літнє мучеництво у ГУЛАГівських лабіринтах. Книга розрахована на усіх, хто шанує національну духовну культуру.

Отже, відзначаючи 130-річницю від дня народження Блаженнішого Патріарха Української греко-католицької церкви кардинала Йосифа Сліпого пам’ятаймо його заповіт «Моліться, працюйте і боріться за збереження християнської душі кожної людини українського роду і за весь український нарід і просіть Всемогутнього Бога, щоб Він допоміг нам завершити нашу тугу за єдністю і наші змагання за церковне з’єднання у здвигнені Патріярхату Української Церкви!»
















Немає коментарів:

Дописати коментар