12/03/2019

ТАРАС ШЕВЧЕНКО – СОНЦЕ УКРАЇНИ


Встала весна, чорну землю
Сонну розбудила,
Уквітчала її рястом,
Барвінком укрила:
І на полі жайворонок,
Соловейко в гаї
Землю, убрану весною,
Вранці зустрічають…

9 березня 1814 року яскраво засяяла над Україною зірка Тараса Григоровича Шевченка – пророка, поета, художника, ім'я якого оповите невмирущою славою. Вогонь його душі розпалює в наших серцях іскорку віри, надії, любові до рідної землі та свого народу.
Зворушливим і наповненим позитивними емоціями було проведено Шевченківське свято «Тарас Шевченко – сонце України» приурочене 205-річниці з дня народження Т.Г. Шевченка, яке відбулося в с. Криве. 

Парох села Віталій Пігій і сільський голова Софія Ігорівна Тиркало привітали присутніх зі цією знаменною датою, тому що літературна та мистецька спадщина Кобзаря є актуальною і пророчою сьогодні, як і два століття тому…
Сільський хор розпочав свято молитвою «Отче наш». Потім звучали Шевченкові твори: «Реве та стогне Дніпр широкий», «По діброві вітер виє», «Бандуристе, орле сизий» та інші. Ведучі вечора Мар’яна Бурило та Соломія Біла ще раз нагадали всім про тернистий життєвий шлях Т.Г. Шевченка.
З непідкупною щирістю читали твори поета цього вечора учні нашої школи. Діана Самарик і Віктор Диня виконали сценку «Малий Тарас», а учасники драмгуртка під керівництвом Н.В. Біяк інсценізацію «Дитинство Шевченка».
Зворушливо виконала пісню «Ой три шляхи широкії» Мар’яна Бурденюк. Пісенні твори на слова Т. Шевченкові виконували учні-солісти: Віталій Бурденюк. Тетяна Біла, Юлія Перцак та Вікторія Бурденюк.  Жіноче тріо у складі Марії Реви, Ольги Дубчак та Надії Реви виконало пісні «Материнська мова» та «Мене мати рано розбудила». Жіночий  ансамбль заспівав пісні «Закувала зозуленька» та «Летять журавлі», а у виконанні жіночого народного вокального ансамблю «Горлиця» прозвучали пісні «Ой тумане, тумане» та «Доля моя». Завершився концерт виконанням «Заповіту» та гімном «Ще не вмерла Україна», який співали всі присутні в залі.
В сільській бібліотеці діють виставки «Шевченко – пророк, геній і дух України», «Шляхами великої долі». 






Немає коментарів:

Дописати коментар