21/03/2019

МІЖОБЛАСНИЙ ДЕНЬ ЧИТАННЯ «БЕРЕЗЕНЬ. ЧИТАЮТЬ ВСІ!»


20 березня у Козівській районній бібліотеці для дітей та бібліотеках-філіях району відбувся І-ий Міжобласний день читання «Березень. Читають всі!» в рамках X Всеукраїнського тижня дитячого читання, який традиційно проходить в усій Україні наприкінці березня. 
З метою популяризації і підтримки дитячого читання, залучення до бібліотеки нових користувачів та з метою привернення уваги до багатої дитячої літературної спадщини Каменяра до участі в акції запрошені представники різних професій. 
Тернопільська обласна бібліотека для дітей підтримала ідею колег зі Львова й ініціювала проведення Дня читання у бібліотеках для дітей нашої області, до якої також долучилися дитячі бібліотеки Івано-Франківської та Хмельницької областей. Ідея акції дуже проста: щорічно 20 березня в усіх бібліотеках-учасницях дітям читають вголос заздалегідь обрану одну і ту ж книгу.

Цьогоріч для голосного читання організаторами обрана книга славетного українця Івана Франка «Коли ще звірі говорили», якій у 2019 році виповнюється 120 років. Важко знайти в Україні  бібліотеку, де б не було цієї книги і не знали цього автора. Персонажі його казок давно полюбилися дітям.
У передмові до збірки казок автор пише: «Оці байки, що зібрані в тій книжечці, то старе народне добро... Вони найбільше відповідають смакові дітей від 6 до 12 років, заставляють їх сміятися і думати, розбуджують їх цікавість та увагу до явищ природи».
У заході взяли участь:
  • Начальник відділу культури і туризму Козівської РДА – Микола Круць.
  • Головний спеціаліст відділу культури і туризму з питань туризму, релігії і національностей – Віра Кунька.
  • Головний спеціаліст служби у справах дітей Козівської РДА – Надія Хміль.
  • Фахівці з соціальної роботи Козівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Зоряна Пліско та Уляна Солтис.
  • Пенсіонер-книголюб, колишній бібліотекар Надія Івашків.Провідний фахівець з профорієнтації сектора активної підтримки Козівської районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості – Ірина Слівінська
  • Соціальний працівник БФ «Світ дітей» Оксана Івашків.
  • Фельдшер-лаборант Козівського міжрайонного відділу державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр» Ганна Ланько.
  • Практичний психолог Козівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Галина Мартинюк.
  • Керівники гуртків дитячого парку «Лісова пісня» Марія Олійник та Галина Івашків.
  • Керівник гуртків будинку дитячої та юнацької творчості Віра Павленчак.
  • Чудові «бібліофеї» районної бібліотеки для дітей Ірина Вовк та Діана Дячишин.














Казки про тварин із збірки Івана Франка «Коли ще звірі говорили» масово читали у Городищенській, Теофіпільській, Кривенській, Олесинській, Вікторівецькій бібліотеках-філіях та бібліотеці Козлівської ОТГ бібліотекарі разом з користувачами без жодних вікових обмежень.
Так, у Городищенській сільській бібліотеці наймолодшій учасниці-слухачці було 10 місяців, а найстаршій – 75 років. Та й у фонді бібліотеки книга-ювілярка «Казки» Івана Франка 1954 року видання.


У с. Вікторівка до читань казок з радістю приєдналися дітки навчально-виховного комплексу разом з вихователем Гурей Любою Миколаївною.







Юні користувачі Олесинської бібліотеки-філії доповнили читання малюнками улюблених героїв.
А у Кривенській сільській бібліотеці читачі інсценізували казочку за допомогою пальчикового театру, який вчить дітей емоційно сприймати зміст будь-якого твору.
В усіх бібліотеках-учасницях голосне читання було доповнене книжковою виставкою та обговоренням прочитаного.


Це продемонструвало дітям, а саме  учням початкових класів Козівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, що «читають всі» і читання допомагає людині стати відомою та успішною, бо діти, які читають, стануть дорослими, які думають!!!
Щира вдячність шановним запрошеним гостям, котрі долучилися до заходу й власним прикладом показали, що читати – це модно, читати – це круто, читати – престижно, читання – це драйв!

Немає коментарів:

Дописати коментар