05/03/2019

ІСТОРІЯ ВОЄННОЇ ОКРУГИ УПА «ЛИСОНЯ»



Створення та існування УПА – найбільший феномен української історії ХХ століття. Адже ті, хто відстоював Незалежність України в 1940-х роках, повинен був «прослизнути» через страшні 1920-1930 роки. Воїни «лісової армії» були виховані тими націоналістами, які пережили 1917-1920-ті роки з їх вірусом більшовизму. Представники УПА не тільки боролися за Україну всіма доступними методами, але і без вагань жертвували життям. Крім того, УПА під час Другої світової війни – єдині у світі, хто воював одночасно і проти гітлерівців, і проти СРСР.
Історія діяльності повстанської армії, попри значні поступи останніх років, і надалі залишається значною «білою плямою». Не є винятком створення та боротьба її відділів на території Тернопільщини, яка у структурі УПА сформувала окрему воєнну округу під назвою «Лисоня».
В Козівській районній бібліотеці спільно з районною організацією Української Галицької партії проведено презентацію, присвячену випуску книги «Історія воєнної округи УПА «Лисоня» від кандидата історичних наук Сергія Волянюка.

Сергій Волянюк – історик, кандидат історичних наук, дослідник національно-визвольної боротьби 1930-1950 років. Автор багатьох статей, науково-популярних праць, в яких розкриває невідомі сторінки з історії УПА. Кожна його праця все цікавіша.
Для того, щоб відтворити історію воєнного округу «Лисоня», автору знадобилося близько десяти років. У цьому йому допомогла підтримка родини та знання істориків, які ділилися інформацією та допомагали детально відтворювати історію та життя воїнів.
Книга «Історія воєнної округи УПА «Лисоня» вийшла у видавництві «Навчальна книга «Богдан»» у 2018 році. Книга укладена на численних архівних документах, на основі спогадів та інших історичних джерел.
Певною особливістю цієї книги є те, що замість зашифрованих псевдо, Сергій пише справжні імена людей, завдяки чому можна дізнатися чи часом не твій прадід був борцем за волю України.
У книжці на основі аналізу архівних документів, опублікованих джерел і наукової літератури вперше здійснено комплексне вивчення історії становлення й боротьби відділів повстанської армії на теренах військово-територіальної одиниці УПА - ВО 3 «Лисоня».
В заході взяли участь члени ГО «Самооборона Козівщини», представники органів місцевого самоврядування, Української Галицької партії, краєзнавці, бібліотечні та культосвітні працівники, учні Козівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (класовод Оксана Захарків), небайдужі до історії краю люди.
Автор представив Івана Ковалика, свого друга і товариша, голову ГО «Самооборона Тернопільщини», який багато допомагав йому у підготовці книги до видання.
Своїми враженнями про книгу поділилися присутні: Богдан Савак, директор Денисівського краєзнавчого музею, Ігор Скобляк, заступник голови Козівської РДА, Микола Круць, начальник відділу культури і туризму, Роман Миц, голова районної організації «Українська Галицька партія».
Музичні вітання присутнім подарували Микола Нендза, регент церкви Успіння Пресвятої Богородиці смт. Козова, який заспівав повстанські пісні та Денис Урбан, лауреат всеукраїнських конкурсів з піснями «Ой у лісі на полянці», «Їхали козаки», «Так, я люблю Україну».
Книга «Історія воєнної округи УПА «Лисоня» адресована історикам, науковцям, викладачам, студентам, а також усім, хто цікавиться історією Української Повстанської Армії.
З книгою, подарованою від автора можна познайомитися в Козівській центральній районній бібліотеці.



















Немає коментарів:

Дописати коментар