16/04/2019

ТИ ЗРОБИВ УСЕ, ЩО ЗМІГ




Я перед подвигом твоїм
Схиляю голову, мій сину,
Ти у бою життя віддав
За свій народ, за Україну.
«Я зробив усе, що зміг» – це були останні слова бійця Олександра Орляка, які лягли в основу назви книги.
Вражаючу книгу про війну «Ти зробив усе, що зміг» Леся Орляк присвятила загиблому синові та всім, хто захищає Україну.

У художньо-документальній повісті відображено реальні події, які переживала Україна з початком російської агресії 2014 року. Тут переплелося усе: на противагу байдужості, зрадам, лицемірному патріотизму – готовність до самопожертви і безкорислива любов до Батьківщини. Серед противників ворожої окупації – син авторки Сашко – командир гармати протитанкового батальйону 128-ої окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади.
Захищаючи Україну, він залишив свій слід в її історії під дебальцівськими згарищами поблизу опорного пункту «Станіслав». Уся розповідь пропущена крізь зболене серце матері, яка втратила сина у цій неоголошеній війні.
«На сторінках цієї книги ти, читачу, не шукай бульварного екшену. Не знайдеш і пафосних баталій. Не буде і рік крові. Та й високої літератури чи навіть приземленої белетристики теж не очікуй. Це не роман, не оповідка, не мемуари, щоби, розважаючи себе, даремно гаяти час.
Це і не книга, як така. Це – крик душі матері. Біль втрати, який не дає їй спокою. Він прориває барикади скромності й виходить на сторінки твору, де жоден рядок не вигаданий. Ця книга – пам'ятник Сашкові на книжковій поличці». (Із передмови, брат Олексанра – Андрій Орляк).
Презентували книгу автор Леся Орляк та директор видавництва «Джура» Василь Ванчура.
В заході взяли участь члени ГФ ОГП «Самооборона Козівщини», працівники культури, вчителі та школярі та небайдужі люди.















Немає коментарів:

Дописати коментар