07/05/2020

УКРАЇНА В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (книжкова виставка-пам’ять)


До Дня пам’яті та примирення і 75-ої річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Козівська районна бібліотека представляє книжкову виставку «Україна в роки Другої світової війни», на якій представлені нові видання із фонду бібліотеки.
На долю України в Другій світовій війні випало величезне випробування. Українською землею прокотився воєнний вал – міста і села були знищені, економіка зруйнована, людські втрати обчислювалися мільйонами. Воєнні дії відбувалися на території України протягом 40 місяців, битва за Україну складалася з 11 стратегічних і 23 фронтових операцій та завершилась 28 жовтня 1944 року повним звільненням її території від гітлерівців. Україна зробила неоціненний внесок у перемогу над нацистами.
Кожний шостий мешканець України загинув у Другій світовій війні, 2,3 млн українців було вивезено на примусову працю до Німеччини. Втрати України становлять 40-44 % загальних втрат СРСР. Депортовані з Української РСР складають 78,6 % усіх депортованих з СРСР.
Друга світова війна так чи інакше торкнулася кожного українця: хтось боровся з окупантами у лавах Червоної армії, чинив опір у радянських підпільно-партизанських та українських націоналістичних формуваннях, працював у радянському тилу, хтось переніс усі жахи нацистського «нового порядку» на окупованій території.
Сьогодні, коли мова йде про Другу світову війну, в пам’яті постають трагедія Бабиного Яру, Сирецького в Києві, Янівського в Львові та інших концентраційних таборів, сотень тюрем та гетто, що були створені на території України; спалені окупантами українські села; вивезення на примусові роботи до Німеччини українських громадян тощо.
Особливістю книжкової виставки є те, щоб зберегти пам’ять людей про трагічні та героїчні події Другої світової війни, адже, як писав Борис Олійник: «І доки є пам’ять в людей і живуть матері, допоти й сини, що спіткнулись об кулі, живуть».

 Ніхто не забутий, ніщо не забуте
Ніхто не забутий, ніщо не забуте / В. Ольшанський, В. Бондар, М. Царьов. – Київ : Україна, 2011. – 856 с.
У збірнику спогадів ветерани розповідають про героїчні будні Великої Вітчизняної війни, стійкість і мужність радянських воїнів, народних месників, які ціною власного життя наблизили величний День Перемоги.








Дякуємо і мертвим, і живим. Свідчення людяності під час війни 1941-45.
Педак, В. Дякуємо і мертвим, і живим. Свідчення людяності під час війни 1941-45. : документальний нарис / В. Педак. – Дніпро : Видавництво: Січ, 2007. – 274 с.
Книга запорізького журналіста про долі остарбайтерів, які під час війни опинилися в Німеччині. Автор отримав сотні листів. На багатьох прикладах він доводить, що такі людські якості як порядність, та здатність розуміти чужу біду є у важкі хвилини визначальними. Той, хто здавався ворогом, ставав рятівником. Не зважаючи на війну та ворожнечу, людяність та гуманізм завжди притаманні людині.





Бабин Яр
Кузнєцов, А. Бабин Яр. / А. Кузнєцов. Перекладач С. Батурін — Київ: Саміт-книга, 2009. – 368 с. – іл.
Трагічна історія київського Бабиного Яру оповита ореолом загадковості. На жаль, випадки використання людського горя в політичних та ідеологічних цілях завжди відсувають істину на дальній план, і авторитетних джерел, які могли б пролити світло на реальні події, не так вже й багато. Нова книга Анатолія Кузнєцова унікальна тим, що автор надає на суд читачів правдиві відомості з першоджерела і опис подій, свідком яких йому, корінному киянину, довелося стати самому ...





Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття
Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття : історичні нариси у 2 кн. – Київ : Наукова думка, 2011. – 943 с.
У виданні висвітлюється широке коло концептуальних питань одного з найбільш драматичних періодів історії України – періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн.
На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької та румунської окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та відбудовний період, з’ясовуються долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.
Видання розраховано на всіх, хто цікавиться минулим України.

Друга світова війна: український вимір
Левітас, Ф. Друга світова війна: український вимір / Ф. Левітас. – Київ : Наш час, 2012. – 272 с.
Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939—1945 років. Основну увагу приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.
Видання розраховане на викладачів і студентів ВНЗ, учителів і старшокласників, а також на всіх, хто цікавиться новітньою історією України.

Україна і український народ у Другій світовій війні. ДИСКУСІЇ. ВИПУСК 1
Україна і український народ у Другій світовій війні. Дискусії. Випуск 1: збірник / Київ: Видавництво: Імені Олени Теліги, 2009. –  56 с.
Збірник містить запис дискусій щодо участі України і українського народу в Другій світовій війні, проведених на засіданнях двох «круглих столів» за ініціативою Українського інституту національної пам'яті 6 та 20 лютого 2009 р. Учасники дискусій – відомі історики з різних наукових середовищ розкривають найактуальніші питання участі українського народу в Другій світовій війні. На засіданні, присвяченому питанням становища України напередодні війни, наголошується на трагічній долі українського народу, який, не маючи власної держави, став розмінною монетою у грі великих держав. Україна не розглядалась як окрема держава, а тому мова йшла лише про її території як засіб для задоволення геополітичних інтересів європейських країн. Вважаючи питання участі України в Другій світовій війні важливими для консолідації українського суспільства, учасники дискусій запрошують до обговорення висловлених тут міркувань не лише фахових істориків, а й якомога ширші кола громадськості та тих, хто не байдужий до історії України.

УКРАЇНА І УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ. ДИСКУСІЇ. ВИПУСК 2
Україна і український народ у Другій світовій війні. Дискусії. Випуск 2: збірник / Київ: Видавництво: Імені Олени Теліги, 2009. – 84 с.
Український інститут національної пам'яті підводить підсумки обговорень подій Другої світової війни. Перший збірник, виданий нами, стосувався подій періоду 1939-1941 років. У другому збірнику подано запис дискусій щодо участі України й українського народу в Другій світовій війні з червня 1941 до 1944 року, проведених на засіданнях трьох «круглих столів» (3 квітня, 6 травня і 5 червня 2009 року) з ініціативи Українського інституту національної пам’яті. Учасники дискусій – відомі історики з різних наукових середовищ – розкривають найактуальніші питання участі українського народу в Другій світовій війні. На засіданнях розкриваються найбільш обговорювані в літературі питання, пов'язані з підготовкою СРСР до війни, катастрофічні поразки Червоної армії в 1941 р. та їх наслідки для України, аналізуються проблеми становища українців в умовах окупаційного режиму, дається оцінка ролі українських патріотичних сил у боротьбі проти нацизму. Питання про участь України в Другій світовій війні є вкрай актуальними і важливими для консолідації українського суспільства. Учасники дискусій запрошують до обговорення висловлених тут міркувань як фахових істориків, так і широкі кола громадськості та всіх, хто цікавиться історією України.

УКРАЇНА І УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ. ДИСКУСІЇ. ВИПУСК 3
Україна і український народ у Другій світовій війні. Дискусії. Випуск 3: збірник / Київ: Видавництво: Імені Олени Теліги, 2009. –  84 с.
Збірник містить запис дискусій щодо участі України і українського народу в Другій світовій війні, проведених на засіданнях трьох «круглих столів» за ініціативою Українського інституту національної пам'яті 16 грудня 2008 року, 19 і 25 червня 2009 року. Учасники дискусій – відомі історики з різних наукових середовищ розкривають найактуальніші питання участі українського народу в Другій світовій війні. На засіданнях дискутувалися найбільш обговорювані в літературі питання, пов'язані із завершальним періодом війни і участі в ньому України, зокрема, порушувалися питання про наслідки Другої світової війни, розкривалися проблеми людських і матеріальних втрат України, соціально-економічні та політичні підсумки війни і те, як це позначилось на долі українського народу. Гарячі дискусії на одному з засідань викликало питання визначення історичних та правових підстав визнання України суб’єктом Антигітлерівської коаліції. Проблемам формування національної пам'яті про Другу світову війну в українському суспільстві присвячене заключне засідання «круглого столу». Вважаючи питання участі України в Другій світовій війні важливими для консолідації українського суспільства, учасники дискусій запрошують до обговорення висловлених тут міркувань не лише фахових істориків, а й якомога ширші кола громадськості та всіх, хто цікавиться історією України.

УКРАЇНА І УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ. ДИСКУСІЇ. ВИПУСК 4
Україна і український народ у Другій світовій війні. Дискусії. Випуск 4: збірник / Київ: Видавництво: Імені Олени Теліги, 2010. –  95 с.
Збірник містить запис дискусій щодо участі України і українського народу в Другій світовій війні, проведених на засіданнях трьох круглих столів за ініціативою Українського інституту національної пам'яті 29 жовтня, 18 листопада і 9 грудня 2009 року. Учасники дискусій – відомі історики з різних наукових середовищ розкривають найактуальніші питання участі українського народу в Другій світовій війні. На засіданні, присвяченому питанням вигнання німців із території України, наголошується на вагомому внеску українців у боях на Лівобережній і Правобережній Україні, водночас підкреслюється кількість втрат українців у результаті мобілізації населення у 1943 р. Волею долі, через відсутність власної держави, українці опинились у різних арміях і формуваннях, по різні боки фронту. На одному з засідань розглядалися питання участі українців у боях на всіх фронтах Другої світової війни. На одному з останніх обговорень за круглим столом розглядалося питання про роль Ялтинсько-Потсдамської системи міжнародних відносин у повоєнному устрої і її вплив на долю України.
Вважаючи питання участі України в Другій світовій війні важливими для консолідації українського суспільства, учасники дискусій запрошують до обговорення висловлених тут міркувань не лише фахових істориків, а й якомога ширші кола громадськості та тих, хто не байдужий до історії України.

Дорогами війни
Людний, Ф. Дорогами війни / Ф. Людний. – Київ : Україна, 2005. – 418 с.
Книга розповідає про людей, які чесно і сповна виконали свій громадянський обов’язок, захищаючи батьківщину від фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни.









Україна в полум’ї війни 1941–1945
Україна в полум’ї війни 1941–1945 / П. Панченко [та ін.]. – Київ : Україна, 2005. – 560 с. : іл.
Спираючись на фактичний матеріал, маловідомі архівні документи, автори детально аналізують оборонні і наступальні операції, проведені на території України у роки Великої Вітчизняної війни, показують масовий героїзм бійців і командирів Червоної армії у боях за визволення рідного краю від німецько-фашистських загарбників.
На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядують найважливіші операції Червоної армії на території України, що суттєво вплинули на подальший хід Другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво.





ДРУГА СВІТОВА. НЕПРИДУМАНІ ІСТОРІЇ. (НЕ) НАША, ЖИВА, ІНША
Друга світова. Непридумані історії. (Не) наша, жива, інша / Укладач Вахтанг Кіпіані. – Харків: Vivat, 2018. – 304 с.
Війна розділила родини, позбавила життів, скалічила долі… Знати і пам'ятати важливо в будь-який час. Навіть через багато десятиліть з'являються нові деталі, спогади і свідчення.
• Війна (не) наша – не тільки за Батьківщину, а й за інтереси кількох тоталітарних держав.
• Війна наша – навіть через вісімдесят років.
• Війна жива – ми пам'ятаємо.
• Війна інша – різна для всіх, бо кожен бачить і розуміє по-своєму.
Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після.
Зокрема, читач дізнається про:
• українців, які воювали в різних арміях;
• життя депортованих;
• долі вивезених на примусові роботи;
• чоловіків і жінок, що назавжди лишилися молодими.
Одна війна – різні долі.

Немає коментарів:

Дописати коментар