27/11/2020

СТЕЖИНИ СКОРБОТИ: ГОЛОДОМОР НА УКРАЇНІ


Ні труни, ні хрестів, і ні тризни!
Прямо в яму, На віки-віків!
Чорна сповідь Моєї Вітчизни
І її затамований гнів.
                                 А. Листопад

В четверту суботу листопада, згідно Указу Президента України було запроваджено День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. Весь український народ у смуті і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів жертв Голодомору, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. Адже, минуле століття пронеслось над Україною трьома голодоморами: 1921-1922, 1932-1933, 1947 років. Утім, найстрашніший був голодомор 1932-33 рр. – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Козівська районна бібліотека до 87-річниці трагічних подій Голодомору 1932-33 рр. підготувала книжкову виставку-інсталяцію «Стежини скорботи: голодомор на Україні».

Зі сторінок численних видань, представлених на виставці, постає жахлива картина нищення української нації центральними експонатами виставки є видання:

«Чорна тінь голодомору 1932–33 років над Тернопіллям: Книга пам’яті». В книзі зібрано спогади свідків та жертв голодомору 1932-33 рр., які нині проживають на Тернопіллі. Уперше в літературі широко висвітлено допомогу населення областей Західної України, яка в результаті злочинних дій органів НКВС не могла бути отримана голодуючими.


«Розсекречена пам’ять: голодомор 1932-33 років в Україні в документах ҐПУ-НКВД». У виданні представлено документи радянських органів державної безпеки – Державного політичного управління та Народного комісаріату внутрішніх справ, що містять додаткову архівну інформацію про причини, перебіг і наслідки найстрашнішої трагедії в історії українського народ ХХ ст. – голодомору 1932-33 рр. Майже 70 років ці документи зберігались під грифами секретності і були недоступними для дослідників.

 

До уваги користувачів представлено також художні твори, присвячені трагедії українських селян та всього українського народу, а саме: С. Талан «Розколоте небо», В. Барка «Жовтий князь», У. Самчук «Марія», С. Старів «Страта голоду», Є. Гуцало «Сльози Божої Матері».




Колектив бібліотеки запрошує всіх бажаючих переглянути книжкову виставку-інсталяцію, а також приєднатися 27 листопада о 16 год. до загальнонаціональної хвилини мовчання та всенародної акції «Запали свічку».

Згадайте нас – бо ми ж колись жили.
Зроніть сльозу і хай не гасне свічка!
Ми в цій землі житами проросли,
Щоб голоду не знали люди вічно. 

Матеріали Українського інститут національної пам’яті:

 «Голодомор 1932-1933»



"Збережи пам'ять! Збережи правду!": УІНП випустив ролик до 87-х роковин Голодомору

Немає коментарів:

Дописати коментар