06/11/2020

ТАМ ДЕ ЖИВЕ РІДНА МОВА – ЖИВЕ УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД



9 листопада ми відзначаємо День української писемності та мови. Це свято вшановує вся наша держава. Бо мова – найбільше і найдорожче добро кожного народу, це жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, роздуми, досвід, почування.

У 1997 році за ініціативою Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка Указом Президента України 9 листопада встановлено День української писемності та мови на честь українського літописця Нестора.

Вшановуючи пам’ять Преподобного Нестора Літописця пропонуємо до уваги книжкову виставку «Там де живе рідна мова – живе український народ», яка організована в читальній залі Козівської центральної районної бібліотеки.

Писемні пам’ятки, створені видатним давньоруським письменником, прародителем художнього слова, літописцем Нестором, що народився поміж 1040 і 1056 роками, мали значний вплив на розвиток всієї української культури.

Результатом двадцятирічної важкої праці Нестора Літописця стала «Повість минулих літ», яка представлена на виставці. У ній літописець використав численні праці своїх попередників, а також усні народні перекази, свідоцтва очевидців, власні спостереження, вставки з Біблії, з перекладної грецької та болгарської літератури.

А також на викладці представлено збірки літописів – найцінніших історико-літературних й писемних пам’яток України, джерела вивчення історії мови в українському мовознавстві. Це документальні першоджерела, де значуще кожне слово.

Бажаючих ознайомитись виданнями, представленими на виставці, чекаємо в читальній залі бібліотеки.






Немає коментарів:

Дописати коментар