25/04/2013

З НИТОК СКЛАДАЄ ПАЗЛИ У КАРТИНИ



Ольга Князь із Козови вишиває відтоді, відколи себе пам’ятає. Бо, як каже, ще коли вони із сестрою були маленькими, мама давала їм в руки самотужки вироблені голки із сірників, і ними вони вчилися вишивати на товстому полотні.
У спадок від матері, яка, на жаль, померла дуже рано, пані Олі дісталися старовинні рушники, серветки, доріжки та багато іншої вишивки. Пригадує, колись вони і коври разом з матір’ю вишивали. Вони збереглися і досі.
А тепер у моєї співрозмовниці є і свій чималенький арсенал вишивки – рушники, картини, серветки, образи, сорочки.
 – Вишиваю і хрестиком, і бісером, – розповідає вишивальниця. – Дуже люблю цей процес. Часом незчуюся, як і до опівночі, і поза північ вишиваю.
Для того, аби побачити роботи Ольги Князь, завітала до центральної районної бібліотеки. Тут, у читальному залі для дітей протягом лютого-березня діє виставка її робіт «У вишивках – душа вкраїнського народу».
– Вишивка Ольги Князь користується попитом, – розповідає організатор виставки, заступник директора централізованої бібліотечної системи по роботі з дітьми Ірина Лазарчук. На ній уже побували учні Козівської школи №1, працівники будинку дитячої та юнацької творчості, дендропарку «Лісова пісня». І є, навіть, люди, які бажають придбати її картини.
На запитання чи продає свої картини, пані Оля відповіла, що частіше їх дарує – друзям, колегам, знайомим:
– От скоро дві мої подруги відзначатимуть день ангела, тож їм у подарунок вишиваю ангелочків.
Відколи почала діяти виставка, майстриня вишила і принесла сюди ще п’ять нових робіт. Але, як каже, це ще не всі. Деякі вже подарувала, а є ще не завершені.
– Дивлячись на усі ці роботи, а також на невтомність Олі, – каже Ірина Лазарчук, – мені пригадались недавно прочитані слова когось із відомих, які найповніше опишуть і нашу виставку, і її авторку:
Не так вже й легко є творити казку,
З ниток складати пазли у картини…
І вишити свій світ, не дивну маску,
І дарувати всім тепло родинне.
Загалом тема робіт вишивальниці – різноманітна. Є у неї рушники для пасхальних кошиків, ікони, картини природи, казкові герої звірята. Серед усіх, впадають в око картини із вишитими написами «Роксоланка» і «Андрійко», на яких відповідно дівчинка і хлопчик сплять разом із улюбленими іграшками. Як ми дізналися, ці вишивки, як і багато інших, жінка присвятила своїм дітям. 
Ідеї композицій майбутніх картин я відшиваю, але не дотримуюсь тих кольорів. Підбираю їх сама, – ділиться секретом моя співрозмовниця.
І справді, ще здалеку одразу ж впадають і вічі, вміло підібрані, яскраві тони ниток.
Крім того, що вишиває, Оля Князь ще гарно в’яже шпицями і гачком. В основному в’яже одяг для своїх дітей, а також на замовлення.
У беретах, які я в’яжу, вже певно півКозови ходить, – усміхається жінка.
На запитання про те, як вдається поєднувати ці нелегкі види занять із основною роботою в лікарні, а також із буденними домашніми клопотами, жінка відповіла, що їй неважко, бо змінює одне цікаве заняття іншим, а ще тому, що вкладає у всі ці речі свою любов.

 Оля Попадюк
З газети «Вільне Слово». – 2013. – 29 бер. – С. 4

Немає коментарів:

Дописати коментар