03/04/2013

ЛЮДИНА ТИСЯЧОЛІТТЯ



Так висловилась про українського філософа, природознавця, мислителя, засновника геохімії, біохімії, радіології, першого президента Української Академії Наук – Володимира Івановича Вернадського, вчитель географії Козівської гімназії ім. В.Герети Ярослава Володимирівна Шкільна під час святкування 150-річного ювілею вченого.
Захід відбувся минулої неділі в Козівській районній бібліотеці. Ініціаторами його проведення були гімназисти, які у формі наукової конференції познайомили присутніх з великим науковим доробком вченого В.І. Вернадського.
Про життєвий та науковий шлях видатного ювіляра розповіли учні 6-го гімназійного класу Катерина Куціль, Соломія Федчишин та Оксана Липна.
Учасники заходу мали можливість познайомитись з книжковою виставкою, а також переглянути виставку гірських порід і мінералів, в яких особливе місце займали улюблені силікати Вернадського згідно його класифікації.
Експонати були представлені з особистої колекції Я.В. Шкільної та гімназії.
Конференція не випадково відбулася в бібліотеці, адже В.І. Вернадський був засновником першої наукової бібліотеки України (1918р.), яка тепер називається «Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського». Вона належить до двадцяти найбільших національних бібліотек світу і налічує близько 15 мільйонів одиниць друкованої продукції. В її фондах знаходиться «Пересопницьке Євангеліє», «Київські глаголичні листки», «Сліпченський апостол», «Апостол Івана Федорова» та інші стародруки.
Наукова конференція розширила світогляд присутніх на досягнення та вчення видатного науковця.

Немає коментарів:

Дописати коментар