12/03/2014

З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ



  «Люблю Поділля, і стрімкі Карпати,
 і в юності усміхнену красу...».
 Так починається один із численних віршів нашого талановитого земляка і сучасника Володимира Вихруща, 80-річчя якого відзначається в ці березневі дні. Народився Володимир Павлович 4 березня 1934 року в селі Августівка Козівського району в селянській родині. Йому було підвладне все: і глибина поетичного слова, і перо журналіста-публіциста, і таємниці землі, і царина економіки, і педагогічна нива, і наукові дерзання, і нелегка адміністративна рутина.
Він відомий державний діяч, письменник, заслужений економіст України, автор понад 100 наукових праць, багатьох монографій, навчальних посібників, збірок поезій.
В Козівській центральній районній бібліотеці пройшов тиждень читання творів відомого земляка «Я вас і Україну так любив...». Досить відкрити будь-яку збірку і на вас повіє запахом ранкового і вечірнього поля, озветься голос душі, переповненої любов’ю до землі та хліба, до рідної неньки-України.
Володимир Вихрущ – лауреат літературних премій ім. братів Лепких та ім. Іванни Блажкевич. А з ініціативи обласної ради профспілок у 2001 році засновано обласну премію в галузі літератури ім. Володимира Вихруща.
23 червня 1999 року не стало чудової людини фахівця в галузі економічних наук, наставника та вихователя молоді, патріота, талановитого поета-лірика і публіциста, який так велично оспівав у своїй творчості матір Україну, її красу та складну історичну долю.
Спадщина В. Вихруща чимала. Його творчість є надзвичайно актуальною й сьогодні. Його пісні виконуються на багатьох сценах України та світу. Його учні та послідовники продовжують наукову справу свого вчителя. Його діти є гідними пам’яті свого батька. А отже, Володимир Вихрущ живе і творить разом з нами.

Кличуть, кличуть зорі малинові:
За свободу боремось свою.
Україно рідна, ми готові
За твій Прапор впасти у бою.

Вікові носили ми окови
І косили змервлені жита...
Засіяє променем онови
Україна наша золота!

З іменем Отця святого й Сина
В злагоді відвернем меч борні.
Усміхнеться під вікном калина
І рушник барвистий - на стіні.

Поступ наш – з горіння молодого:
Скинули з плечей тяжке ярмо.
Ми не хочемо добра чужого,
Та свого ми зайдам не дамо.

Для любові в нас серця відкриті,
Хоч полонить душі наші щем.
Хто нас хоче на шматки ділити,
Замахнувся той на нас мечем.

Волі ми відчули насолоду,
Заясніла рідна сторона.
Ні, немає Заходу і Сходу –
Україна, як життя, одна.

(В.Вихрущ «Синівська вірність», уривок)

Немає коментарів:

Дописати коментар