11/03/2017

ЖИТТЯ У СВІТЛІ КОБЗАРЕВОЇ ЗОРІ

Перші березневі дні на нашій землі пов’язані з іменем Тараса Григоровича Шевченка, його славою, його духом, його мудрістю, його любов’ю до України.  Щороку в  Козівській районній бібліотеці для дітей відзначають  день народження Кобзаря. І цього року заздалегідь в читальному залі бібліотеки оформлено книжкову  виставку «Кобзарева струна не вмирає».

Діти, учні 1-б класу Козівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 разом із класоводом Марків Н.М. провели поетичну годину під назвою «Життя у світлі Кобзаревої зорі». Ознайомившись з особистістю поета та художника діти зачитували його поезію, яка в основному висвітлює долю тодішнього покоління.
Ми знаємо, що Шевченко прожив лише 47 років.  24 роки з них провів у кріпацькому рабстві, 10 років – у тюрмах та на засланні, решту майже постійно знаходився під недремним жандармським оком, воював із нестатками і нуждою та самотністю, помирав у казенній комірчині, не здійснивши навіть природної людської мрії про сімейний затишок у власному куточку. Але палке серце поета не раз наповнювалось великим вогнем, зважаючи на особисті невдачі, вірші Тараса Григоровича завжди мали особливе звучання.
Поезії з «Кобзаря» – це справжні пісні. Мелодичні, співучі, вони одразу знайшли дорогу до серця простих людей. На заході демонструвалися музичні кліпи та пісні на вірші Тараса Григоровича Шевченка у виконанні сучасних співаків. 
Але не менш багата і цікава творчість Шевченка-художника. Природа щедро наділила поета великим талантом. Мистецька спадщина Шевченка нараховує близько 1200 робіт. 

Творчість Тараса Шевченка  давно стала найважливішим і нетлінним складником духовного єства українського народу. Шевченко – це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть, у чому черпають сили і надії. Без неї життя Шевченка було б зовсім тяжким.





Немає коментарів:

Дописати коментар