16/03/2017

ТАРАС ШЕВЧЕНКО ЖИВЕ І ПРОМОВЛЯЄ…

 «Бийте, рвіть кайдани,
Доки дух не вмер!»
11 березня у Малоплавучанському сільському клубі відбувся урочистий вечір, присвячений генію українського народу, великому патріоту України, її пророку.

Пошана і вдячність наповнюють серця усього людства, бо Тарас Шевченко – не тільки співець України, він митець на всі віки для всіх людей на землі. Ми пишаємося тим, що він наш земляк ми прагнемо бути гідними його нащадками.
Творчість поета – діамант української літератури, гордість нашої нації. «Історія мого життя є частиною моєї Батьківщини», - писав Кобзар. Україна для Тараса Шевченка не тільки «Садок вишневий», «Лани широкополі». Для нього Україна – це доля «І живих, і ненароджених» земляків. Шевченко вірою і правдою служив своєму народові, стояв на сторожі його інтересів, повчав, застерігав. Усе своє життя Кобзар мріяв про щасливу долю України .
«І на оновленій землі
Врага не буде супостата
А буде син, і буде мати
І будуть люди на землі.»
Вечір розпочала Воробчак Каріна, читаючи «Молитву». Святкову сцену прикрашала тематична виставка літератури «Шевченкове слово  в віках не старіє», на вишитому рушнику коровай та колоски пшениці. Весь концерт горіла запалена свічка.
Ведучі Оксана Полякова та Зоряна Стецина вели урочистий вечір, який зігрівав глядачів теплом і вдячністю за любов і шану до поета.
Сільській хор виконав низку пісень, серед яких були пісні на слова Т.Г. Шевченка. Прозвучали пісні: «Боже дай усім народам», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Ти чуєш як шумить Дніпро», «Ой три шляхи», «Така її доля», «Думи мої, думи», «Сумно, сумно», «Заповіт», «На високій дуже кручі», «Світе тихий, краю милий», «Вставай Україно». Під час виконання пісень глядачі в залі охоче підспівували та не були скупі на оплески.
Були прочитані вірші: «Сон» – Воробчак Каріна, «Мені тринадцятий минало» – Стецина Володимир, «Садок вишневий» – Шафран Таня, «Зоре моя вечірняя» – Лучка Соломія, «Мені однаково» – Лучка Христина. Приємною несподіванкою був виступ маленького жителя с. М.Плавуча Пельц Івана, якому 5 рочків, який так впевнено і гарно прочитав вірш «Люблю Україну».
Не обминули увагою і сумні сьогоднішні часи, під час вечора соліст Олійник Ярослав виконав пісні «По діброві вітер віє», « Плакала калина», «Небесна Сотня України». Ці пісні не можна було спокійно слухати без сліз, так торкались вони струн серця.
На урочистім вечорі були присутні сільський голова Іваськів Б.М. та районний депутат від партії «Свобода» Хмиз В.С., які подякували усім за цей вечір. На закінчення вечора пролунала пісня «За все Тобі я дякую»
Минають віки, стираються написи на камені, тліють книги, руйнуються будівлі, але слово Шевченка- живе і вічне. Вивчаймо його, думаймо над його істиною, виконуймо його заповіти, які посилав він синам свого народу. І серед них – найперший і найголовніший:
«Свою Україну любіть,
Любіть її… Во время люте
В останню тяжку минуту
За неї Господа моліть.»
Висловлюємо щиру вдячність усім учасникам вечора,  які приймали активну участь у його проведенні і усім хто завітав на цей вечір – усім односельчанам.




  
Оксана Мариновська, бібліотекар
Леся Завітій, зав.клубом
село Мала Плавуча

Немає коментарів:

Дописати коментар