03/03/2016

«ВЕСНІВКА» ПРИНЕСЛА ВЕСНУ

По-особливому затишна і по-домашньому тепла атмосфера витала у Козівській центральній районній бібліотеці у день презентації «Веснівки» – першого випуску альманаху літературно-мистецької вітальні «Берегиня» при центральній бібліотеці Козівської централізованої бібліотечної системи.
– Наша козівська земля багата творчими, талановитими людьми, особливо поетами. І коли виходить книжка у світ – це свято, а коли це книжка наших земляків – воно подвійне. І сьогодні на поетичному обрії Козівщини велике свято – вихід у світ і презентація книги наших поетів-земляків «Веснівка», – розпочала творчу зустріч директор Козівської районної бібліотеки Люба Сказко. – До неї увійшли віршовані рядки тринадцяти наших творчих майстрів слова. Це – Володимир Базар, Леонія Біла, Анна Брилінська, Галина Гетьман, Людмила Коляденко, Василь Купчак, Оля Попадюк, Петро Худко, Ольга Чорноус, Ганна Чохрій, Ольга Лихолат, Ганна Назарків і Мирон Юрчак. Ідея видати книгу вийшла на засіданні нашої літературно-мистецької вітальні «Берегиня». Ця книжечка – великий творчий доробок авторів, для деяких із них – це перше видання.

У такій невимушеній, дружелюбній родині, де зібралися поціновувані живого слова, один за одним летіли в зал поетичні рядки з нової збірки, які декламували підростаючі поетеси Козівщини – гімназистки 2 (6)-А класу Козівської гімназії ім. В. Герети (класний керівник Надія Безкоровайна), які є гуртківцями літературного гуртка Козівського будинку дитячої та юнацької творчості (керівник Віра Павленчак): Таня Мартиновська, Олена Сінгалевич, Вікторія Ткачик, Наталія Татусько, Діана Попадюк, Вікторія Пахольчишин, Уляна Турчин.

А потім кожен із співавторів розповів про себе, про свою творчість, поділився краплинкою мистецтва із вдячними слухачами, оплески яких неабияк підтримували і допомагали справитись із хвилюваннями.


Цей день був сповнений суцільних несподіванок і приємних збігів. Як розповіла жителька Козови Ольга Предимірська, яка, будучи вчителькою у Козівській загальноосвітній школі №1, активною громадсько-політичною діячкою, свого часу за підтримки бібліотечних працівників ініціювала і створила літературно-мистецьку вітальню «Берегиня», символічно, що саме в день презентації «Веснівки» минуло 16 років, як у цьому ж приміщенні відбулась перша зустріч місцевих поетів. За словами Ольги Казимирівни, тоді власні вірші увазі слухацької аудиторії читали Стефанія Новацька зі Слобідки, Ганна Стець з Козови, Ольга Вірстюк з Денисова, Йосиф Андрушків, Оксана Городецька з Конюх, Ганна Чохрій, Леся Погоріла з Кривого, о.Василь Ганішевський з Ценова. Свідченням цього є стаття у нашій районці, написана журналісткою і поетесою Валентиною Ждан.


Вітаючи авторів і працівників бібліотеки із першою поетичною ластівкою, Ольга Казимирівна зачитала свій вірш, сповнений туги за рідним краєм, за що вдячні слухачі нагородили її щедрими оплесками. Вона також провела ще одну невипадкову паралель:
– Я тримаю у руках поетичну збірочку «Севастопольські проліски». Ми, просвітяни, перебуваючи у 90-их роках у Криму, мали змогу почути там українські вірші.
На жаль, навіть зважаючи на те, що Україна на той час вже була незалежною, збірку українською мовою було практично неможливо там видати. Тож, як продовжила розповідь жінка, рукописи тамтешніх поетів- патріотів вони взяли із собою. З допомогою журналістів газети «Вільне життя», інших небайдужих людей, ця збірочка побачила світ у 1999 році у тернопільському видавництві «Джура».
– Невипадково я згадала про цю книгу, – каже далі Ольга Казимирівна, – адже днями минає два роки, як відбулася окупація Криму. Символічним і цікавим є той факт, що до «Севастопольських пролісків», як і до нині презентованої «Веснівки», увійшли вірші тринадцяти поетів.
З побажаннями творчої наснаги і видання подальших випусків альманаху виступив начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Микола Круць, а також бібліотекар Ярослава Груховська із Великої Плавучі, яку презентація книги надихнула на написання вірша-експромту, який вона радо прочитала:
Райдугою світлою, долею привітною
Бог в дарунок долю світлу дарував,
Щоб ви щиро несли день у день
Гаряче серце для людей.
Нехай поета щире слово
Цвіте розмаєм барвінковим.
А ось вірш Людмили Коляденко із презентованої збірочки надихнув викладача Козівської школи мистецтв Ірину Зерук на написання музики, в результаті чого вийшла чудова колядка.
Із вдячністю ми, люди, яких у поетичній вітальні «Берегиня» згуртувала велика шанувальниця рідного слова, української поезії і прози Любов Сказко у храмі книги, дякуємо цій чудовій людині, а також усім бібліотечним працівникам, художньому редактору видання Сергію Синюку, художнику – нашій землячці Марії Лавренюк, верстальнику та дизайнеру видання Ольгерду Вілєнському, технічному редактору Маргариті Маркович. Щиро сподіваємося, що невдовзі світ побачать наступні випуски цього літературно-художнього видання.

Хоч час зимовий надворі
Й тепла чекає кожна гілка,
Та прилетіла вже в район
Маленька ластівка «Веснівка».
Хай квітнуть перли у рядках,
Хай стукає у двері доля, –
Ми будем ще збирать пісні
З віршів засіяного поля.
Ми будем жити і творить
Бо нас весна зове до цього.
І землю-матінку любить
І за дітей молити Бога.
«Веснівка» встала на рушник,
Щоб слову творчому служити.
Тож просить мудрих читачів
За плаття скромне не судити.
Пробачте, люди, за формат.
Та не у ньому зараз суть.
Вчитайтесь вдумливо в слова:
Яку красу вони несуть!
Майстри пера зібрались в сад,
Зацвів в рядках увесь район.
Хоч невеликий в нас наклад,
Та почуттів тут – на мільйон.

                            Мирон ЮРЧАК

Немає коментарів:

Дописати коментар