16/01/2021

17 січня – ДЕНЬ ДІТЕЙ-ВИНАХІДНИКІВ


17 січня весь світ відзначає – День дітей-винахідників. Це є символічна дата, бо саме в цей день народився Бенджамін Франклін, відомий вчений, який з 12 років не переставав дивувати світ чудовими винаходами і зробив неоціненний внесок у світову науку. Коли йому було 12 років, він придумав собі пристосування для більш швидкого плавання і... винайшов ласти, щоправда, майбутній борець за незалежність Штатів пропонував вдягати їх на руки. Пізніше хлопець ввів позначення електрично заряджених станів “+” і “-“, знайшов докази електричної природи блискавки, й у 1752 році запропонував проект громовідводу. У списку його винаходів – крісло-гойдалка та біфокальні окуляри.

Історія знає безліч прикладів винаходів, в яких діти грали одну з ключових ролей.

Шрифт Брайля. Рельєфно-точковий тактильний шрифт, призначений для письма і читання незрячими людьми, в 1824-му розробив французький підліток – 15-річний син чоботаря Луї Брайль. Хлопчик був сліпий із 3-річного віку, а за основу свого шрифту взяв «нічний шрифт» капітана артилерії Шарля Барбьє, який використовувався військовими того часу для читання донесень в темряві.



Історія Фруктового морозива. Більше 100 років тому американський підліток Френк Епперсон в 11-річному віці винайшов фруктовий лід на паличці. Саме відкриття відбулося випадково: ввечері хлопчик через забудькуватість залишив сік на вулиці. Вранці в склянці виявилося фруктове морозиво, яке дуже сподобалося друзям і рідним Френка. Коли йому виповнилося 29 років, він запатентував свій винахід. Через 2 роки, в 1925 році, морозиво продавали по всій Америці. Його ціна була дуже низькою, всього 1 цент, а асортимент постійно розширювався.


Прапор Аляски. 13-річний хлопчина Бенні Бенсон брав участь у конкурсі, організованому в 1927 році серед школярів старших класів, і переміг 700 суперників. Пізніше Бенні розповідав, що кожен вечір перед сном він дивився на зірки – звідси й ідея, яка забезпечила  йому перемогу, а також 1000 доларів  і годинник із гравіюванням.


Хто вигадав батут? Перший батут винайшов 16-ти річний хлопець на ім’я Джон Ніссен з Айови в 1930-му році. Одного разу він вирішив натягнути брезент армійського зразка за допомогою гумових амортизаторів на залізний каркас, щоб просто пострибати на своє задоволення. Чому до цього не додумалися і не подбали ті, які називають себе дорослими?


Сучасні діти-винахідники.

Робот-інженер БТІ. 12-річний Максим Лема зі Львова створив робота, що виконує функції інженерів БТІ. Робот сканує приміщення, заміряє площу та за допомогою радіосигналу передає дані на комп’ютер.


Нове слово в енергетиці. Українець Самуїл Кругляк - десятикласник з Кіровоградської області в 2015 році запропонував спосіб отримувати електроенергію з штучно іонізованої хмари, на яку впливає сильне електричне поле, випромінюване іонізуючою вежею. Собівартість цієї електроенергії становитиме всього три копійки.


Навігатор для сліпих. Борис Чубін, Одеський школяр у 2017 році створив унікальний навігаційний міні-комп’ютер для незрячих людей iHelp. Пристрій допомагає людям із вадами зору у переміщенні в населених пунктах та між ними. Цей його винахід був представлений у знаменитій Силіконовій долині.

– Якщо сліпий пасажир летітиме в літаку, мій навігатор автоматично налаштується на країну і місто прибуття, – розповідає про свій винахід Чубін.


Здатність до оригінального творчого мислення дуже поширена серед дітей, навіть, можна сказати, що взагалі притаманна більшості. У світі існує чимало винаходів і відкриттів, авторами яких стали діти. Більшість цих відкриттів уже використовуються в нашому повсякденному житті. Тож нам, дорослим, залишається лише закликати: «Діти! Будьте винахідливі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар