27/01/2021

СЛАВНИЙ СИН УКРАЇНИ, АВТОР ЇЇ ГІМНУ



27 січня 1839 року на хуторі поблизу Борисполя у небагатій дворянській сім’ї народився Павло Платонович Чубинський — український етнолог, фольклорист, поет, автор слів Гімну України.

В 1862 року Павло Чубинський пише вірш «Ще не вмерла Україна», що став національним гімном українського народу.

Існує декілька версій пісні.

Текст був написаній за півгодини у 1862 році в Києві на вулиці Великій Васильківській, 122, у домі купця Лазарєва, де автор квартирував.

Вперше вірш опублікували у четвертому номері часопису «Мета», який вийшов у грудні 1863-го року.

У Царській Росії пісня «Ще не вмерла Україна» вперше була опублікована 1908 р. в антології Украінська Муза.

А ще в душі Чубинського жив поет. Особливо захоплювався віршуванням у молодості. 1871 року в Києві вийшла друком збірка його віршів (щоправда, без зазначення прізвища автора) «Сопілка Павлуся». Вміщені тут ліричні поезії, здебільшого взоровані на народнопісенних зразках, приваблюють безпосередністю викладу та щирістю почуттів.

Внесок, зроблений Чубинським в народознавство, важко переоцінити. Його етнологічні і фольклористичні дослідження донині слугують важливим підґрунтям розвитку вітчизняної наукової думки.

Його вірш «Ще не вмерла Україна», цей концентрований вияв патріотичних почуттів, підкорив рідкісну для поезії вершину — став неперевершеним виразником загальнонаціональних устремлінь, символом нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар