28/01/2021

КРУТИ: І СУМ, І БІЛЬ, І ВІЧНА СЛАВА…


29 січня Україна відзначає річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

Пам’ять про загиблих героїв не канула в забуття. Українська молодь під Крутами довела, що боротьба за свободу і незалежність України ніколи не припинеться.

А нині їх називають «Першими кіборгами»…

На похороні в Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі – Героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам’яті тридцяти».

В Козівській центральній бібліотеці для широкого загалу користувачів до пам’ятної оформлено книжкову виставку-реквієм «Крути: і сум, і біль, і вічна слава».

Справжньою новинкою виставки є кінороман Костянтина Тур-Коновалова «Крути-1918». В романі йдеться про надзвичайний героїзм української молоді, яка не побоялася вмерти, захищаючи власну ідею, власну державу та гідність. І до суворого реалізму життя юнаків примішується шалене кохання. Вони мріяли жити, але взяли до рук зброю, стали мучениками новоствореної держави. Сини генерала контррозвідки УНР Андрій та Олекса опиняються серед оборонців залізничної станції Крути. Такі схожі, але й такі різні брати, обоє до нестями закохані у курсистку Софію, ці хлопці без роздумів рушили на захист рідного краю.

До книги «Крути. Січень 1918 року» увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є Маланюка та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр.

В книзі «Героїка трагедії Крут» – спогади учасників бою під Крутами, роздуми сучасників поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних, суспільно-політичних воєнних подій осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни.

Кожен бажаючий може ознайомитись з книгами, документами, фото- матеріалами та матеріалами з періодичних видань, які висвітлені на виставці.





Немає коментарів:

Дописати коментар