12/01/2021

КРАЩЕ НЕХАЙ Я БУДУ ПОПЕЛОМ, НІЖ ПИЛОМ



Джек Лондон – відомий американський письменник, популярний автор пригодницьких романів. Головною є та любов і нескінченна повага, з якими протягом ось вже другого століття супроводжується читання книг Джека Лондона.

Неймовірно працездатний, приголомшливо талановитий і неймовірно майстерний автор за 17 років своєї літературної діяльності створив 20 романів, 3 п’єси і понад 200 оповідань. Його твори розповідають про щиру дружбу між тваринами й людьми, тягу до пригод і кохання.

У своїх кращих книгах – «Мартін Іден», «Серця трьох», «Морський вовк», «Біле ікло», «Поклик предків», «Любов до життя» – письменник зумів заглянути в глибину людської душі, показати людину в її величі і в її слабкості.

У Козівській центральній бібліотеці для дітей є багато творів цього автора, які варто прочитати кожному. Коротко про деякі з них.


Одним із найкращих творів Джека Лондона вважається роман «Мартін Іден». Роман про мрії та успіх. Автобіографічний образ Мартіна Ідена стає прикладом великих здібностей людини з народу. Простий матрос, завдяки надлюдській наполегливості й природному таланту, стає відомим письменником. Роман став своєрідним гімном творчим можливостям людини.


«Любов до життя»
– це твір, у якому головний герой оповідання разом зі своїм товаришем відправляються на пошуки золота. Але на зворотньому шляху їх чекали нелегкі випробування. З кожним днем вони виснажувались все більше й більше. В ході своєї подорожі головний герой отримує травму ноги, зношує свій одяг, втрачає рушницю і шапку, зустрічається з ведмедем, вступає в єдиноборство з хворим вовком.


«Біле ікло»
– сувора і прекрасна історія клондайського вовка. У ній дух боротьби, звіриний оскал та криваві бійки, північна природа, жорстка у своїй справедливості. Проте у цій історії багато добра й ласки, цікавих пригод маленьких вовченят, любов та відданість – і вовча, і людська.


«Серця трьох»
– перлина творчого доробку Д. Лондона. Захоплююча історія Френсіса і Генрі Морганів, далеких потомків великого піратського  капітана, які вирушили на пошуки скарбів свого легендарного пращура та прекрасної Леонсії, у яку закохані обидва,  була не один раз екранізована. Проте  навіть найвдаліша екранізація не замінить тої чарівності та захоплення, яке ви відчуваєте при читанні безсмертного роману Д. Лондона.


До збірки «Північні оповідання» увійшли твори, події в яких розгортаються наприкінці ХІХ століття на Алясці, де було відкрито чималі поклади золота і куди за легкою наживою вирушили тисячі відчайдухів. Вижити у тяжких, іноді навіть в екстремальних умовах допомагали наполегливість, невтомна праця, незламна сила духу, а головне людяність.


«Поклик предків»
– у повісті розповідається про долю собаки, яка мусить вижити в умовах суворої дикої природи Аляски. Автор зосереджує увагу читача на законі, що управляє тваринним світом: виживає той, хто краще за інших вміє пристосуватися до змін у навколишньому середовищі. Ця повість – художнє переосмислення американської дійсності початку ХХ століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар