15/04/2020

ДОЛЯ ПЛАНЕТИ У НАШИХ РУКАХ


Однією з важливих ланок національної системи виховання є формування екологічної культури, гармонійних відносин людини з природою. Проблема дбайливого ставлення до природи, охорони навколишнього середовища, поліпшення екологічної ситуації є досить актуальними для України і всієї планети. Актуальність цієї теми сьогодні підтверджена тим, що екологічна освіта та екологічне виховання набули провідної ролі у вирішенні проблеми виживання людства.
Тому Козівська районна бібліотека приймає активну участь у популяризації екологічної літератури, проводить різні заходи екологічної тематики.

День довкілля був установлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році. Відзначається щорічно в третю суботу квітня. Його завдання – звернути увагу світової громадськості на проблеми навколишнього середовища. 
З метою поширення екологічних знань, підвищення рівня суспільної свідомості українців з питань збереження безпеки навколишнього середовища пропонуємо переглянути віртуальну книжкову виставку «Доля планети у наших руках».
До уваги читачів представлені навчальні посібники, періодичні видання, в яких висвітлюються питання небезпеки забруднення довкілля та шляхи вирішення екологічної загрози в суспільному розвитку в економічній, екологічній, соціальній і духовній сферах⇊

Україна, яку ми втрачаємо
Україна, яку ми втрачаємо / за ред. доктора геолого-мінералогічних наук, доктора географічних наук, доктора технічних наук, професора Г.І. Рудька. — Чернівці : Букрек, 2015.   280 с. : іл.
Про те, як людина в результаті нераціональної техногенної діяльності руйнує довкілля, де жити нашим нащадкам, як запобігти зсувам, повеням та іншим екологічним лихам – про це книга знаного в Україні і за рубежем ученого Георгія Рудька.
Вона є своєрідним застереженням від можливих небезпечних аномалій.





Основи екології
Основи екології: навчальний посібник / Заверуха, Н., Серебряков. В., Скиба, А. — К.: Каравела, 2019. — 304 с.
Посібник написаний відповідно до навчальної програми вищих навчальних закладів. Всебічно висвітлені питання класичної біологічної екології, розглядаються особливості впливу антропогенних факторів на природне середовище в умовах сучасної екологічної ситуації. Посібник знайомить з еколого-економічними проблемами використання природних ресурсів, економічними методами регулювання раціонального природокористування, методами управління процесами природокористування тощо. Після кожної теми містяться контрольні запитання, теми для доповідей та рефератів, список рекомендованої літератури. Навчальний посібник призначений для студентів та викладачів вищих навчальних закладів, а також для всіх, хто не байдужий до екологічних проблем.


Екологія. Охорона природи
Мусієнко, М. Екологія. Охорона природи : словник-довідник / М. Мусієнко, В. Серебряков. — К. : Т-во Знання, КОО, 2007.— 624 с.
Пропонована книга — найбільш повний словник-довідник термінів і понять (понад 5000) у галузі екології та охорони природи, виданий в Україні українською мовою. У словникових статтях у стислій формі подається науково обґрунтоване тлумачення змісту термінів і понять, що ввійшли в українську літературну мову як складова загальної наукової термінології. Видання має академічний характер.

Для широкого кола фахівців різних спеціальностей. Книга буде корисною також студентам, аспірантам, науковцям та викладачам вищих навчальних закладів, учителям загальноосвітніх шкіл, усім, хто цікавиться проблемами екології.
  
Основи екології
Основи екології : підручник / А. Запольський, А. Салюк.– 3-тє вид., стереотипне. – К. : Вища шк., 2005. – 382 с. : іл.
Викладено основні теоретичні положення загальної екології. Розглянуто аспекти прикладної екології з охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів та екологічної безпеки. Особливу увагу приділено раціональному використанню сировини, тепло - і енергоресурсів, води, атмосферного повітря, а також безвідходних і маловідходних технологій у виробництві. Висвітлено загальні принципи екологізації виробництва та екологічного менеджменту. Наведено відомості про сучасну організацію та правову систему управління екологічною безпекою довкілля, державну програму охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів та екологічну безпеку. Окремі розділи присвячено екології міських екосистем, радіаційній екології, екологічним проблемам космосу, військово-промислового комплексу. Для студентів техніко-технологічних спеціальностей вищих навчальних закладів.

Екологія: тлумачний словник
Мусієнко, М. Екологія : тлумачний словник / М. Мусієнко, В. Серебряков, О. Брайон. – К. : Либідь, 2004. – 376 с.
Уміщено тлумачення українською та російською мовами більш як 1500 базових термінів і понять із різних галузей сучасної екології. Для студентів вищих навчальних закладів. Може бути корисний для учнів загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв, учителів, науковців, усіх, хто цікавиться проблемами екології.






Рятуймо землю і себе
Стецюк. М. Рятуймо Землю і себе : навчально-методичний посібник для загальноосвітніх та вищих навчальних закладів / М. Стецюк. – Чернівці : «Факел Марії», 2015. – 248 с.          
          







Земля
Земля: енциклопедія / Камілла де ла Бедуайер. Стів Паркер. Джон Фарндон. – КМ-Букс, 2017. – 160 ст.
Видання містить інформацію про нашу планету, про процеси, які відбуваються в її надрах і на поверхні. Зокрема, читачі дізнаються, як виникла Земля, які етапи розвитку пройшла, що чекає планету в майбутньому, проникнуть в її найбільш недоступні і загадкові місця.

Для широкого кола читачів.
  








Світ, який не повинен загинути. Людина і довкілля: сучасний аспект
Губарець, В. Світ, який не повинен загинути. Людина і довкілля: сучасний аспект / В. Губарець, І. Падалка. – К. : Техніка, 2009.
У книзі викладено найважливіші аспекти сучасного стану навколишнього природного середовища, показано суть процесів боротьби за збереження довкілля в Україні. По-науковому точно й публіцистично розповідається про причини інтенсивного забруднення атмосфери, наголошується на проблемах чистого повітря, питної води, якості грунтів, зелених масивів, невиправданому зникненні малих річок, боліт тощо. Детально аналізуються факти недбалого ставлення людини до рослинного і тваринного світів. Подаються практичні рекомендації щодо запобігання катастрофічним повеням, лісовим пожежам, вміння протистояти спустошливим суховіям, масовим загибелям птахів, риб, рідкісних тварин, а також досвід організації захисту навколишнього середовища.

Немає коментарів:

Дописати коментар