24/04/2020

ЛІТЕРАТУРНІ ДИВА ДМИТРА БІЛОУСА



24 квітня минає 100 років із дня народження славетного українського поета і перекладача Дмитра Григоровича БІЛОУСА (1920-2004).

Дмитро Білоус - український поет, перекладач, літературний критик, почесний академік Академії педагогічних наук України, лауреат премій імені Лесі Українки та Максима Рильського, Національної премії України імені Тараса Шевченка (за збірку «Диво калинове»). Традиційним став Всеукраїнський літературно-мистецький конкурс «Диво калинове» імені Дмитра Білоуса, що його проводить Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Т. Шевченка.
Уже в зрілому творчому і життєвому віці письменник починає писати для дітей і досягає неабияких успіхів. Його книжечки «Пташині голоси», «Упертий Гриць», «Про чотириногих, рогатих і безрогих», «Лікарня в зоопарку», «Турботливі друзі», «Сад на Лисій горі», «Веселий Кут», «Гриць Гачок» залюбки читала і читає наша дітвора. Бо в них є конкретні життєві ситуації — цікаві, повчальні, кумедні.
У сучасній українській літературі немає поета, який би у своїй творчості про рідну мову дорівнявся до Дмитра Білоуса. Створити тільки дві збірки - «Диво калинове» і «Чари барвінкові» - це не тільки шанувати мову свого народу, а ще й глибоко знати його характер, історію, культуру, побут і звичаї, народну педагогіку.
Помер поет в 2004 році у віці 84 років.

Книги Дмитра Білоруса, які є у нашій Козівській районній бібліотеці для дітей, чекають зустрічі зі своїми шанувальниками.

Немає коментарів:

Дописати коментар