25/04/2020

НЕ СТИХАЄ ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ БІЛЬ



Чорнобильська трагедія... Ось уже 34 роки дзвони Чорнобиля стукають в наші серця. Змушують нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й...
26 квітня – День ПАМ’ЯТІ Чорнобильської трагедії.
З цієї нагоди пропонуємо переглянути віртуальну книжкову виставку-пам’ять «Не стихає чорнобильський біль», матеріали якої висвітлюють той невгамовний біль, який заподіяв Чорнобиль, та подвиг усіх, хто брав участь у ліквідації пожежі на Чорнобильській АЕС.
На виставці представлені документальні матеріали, художні твори, публіцистичні нариси.

Чорна скрижаль України
Андрушків, Б. Чорна скрижаль України / Б. Андрушкiв. – Тернопіль: Джура, 2001. – 275 с.
У книзі на основі конкретних документів, свідчень очевидців, наукових прогнозів та містичних передбачень розкрито передумови виникнення аварії на Чорнобильській АЕС. Описано соціально-економічні та психологічні особливості цієї події, її наслідки в державі та, зокрема, на Тернопільщині. Автор накреслює шляхи виходу з екстремальної ситуації, аналізує унікальний досвід вирішення проблем, пов'язаних з економічними катастрофами, прогнозує розвиток суспільства у майбутньому.
Кожен розділ має відповідне резюме, що увиразнює світогляд та позицію автора.
Для широкого кола читачів.


Не стихає чорнобильський біль
«Не стихає чорнобильський біль» – хроніка подвигу чорнобильців Тернопільщини, де розміщені спогади наших земляків-очевидців страшних подій 1986 року.
Книга рясно проілюстрована світлинами, на яких зображені наші краяни під час перебування безпосередньо у зоні чорнобильського лиха. У розділі «Спогади очевидців» представлені шістнадцять районів області. Багатьох із цих людей, на жаль, вже немає серед нас: втративши здоров’я – втратили незабаром і життя.





Пройти крізь Чорнобиль
Аккерман, Г. Пройти крізь Чорнобиль  / Г. Аккерман. – Київ: Либідь, 2018. – 168 с.
Книжка Галі Аккерман – це подорож письменника крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Це проходження крізь очисний вогонь нового знання, трагічних відкриттів, крізь драму людських доль. Ця книжка також про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Незаперечна цінність видання і в тому, що це погляд людини з іншої культури, з інших культур – адже авторка суміщає в собі єврейську, російську і французьку культури, родинно пов'язана з Україною. Для широкого кола читачів.




ЗАДОВГИЙ ДЕНЬ «Ч». ЗОНА ПОЗА ЧАСОМ
Завгородній, Ю. Задовгий день «Ч». Зона поза часом : роман / Ю. Завгородній. – Львів : Кальварія, 2012. – 176 с.
Прозова книга відомого поета Юрія Завгороднього (1940-2012) хоча і творилася деякою мірою за спогадами його власного перебування серед активних учасників післяаварійної роботи в Чорнобильській зоні, але з погляду минувших років автор значно віддалився від тодішніх реалій, від реальних осіб та подій. Автор звертається до читачів, аби вони сприйняли цю річ як цілковиті художні фантазії лауреата кількох суто літературних премій і саме за поетичну творчість.
Роздуми над загальнолюдськими проблемами виглядають візіями зболеної пам'яті українського поета, який не створює цілісного епічного полотна, а намагається змалювати давні події через окремі фрагменти доль двох звичайних людей, які з різних причин опинилися в «зоні поза часом», що виступає тут тільки тлом подій одного задовгого дня. Автор запевняє, що обидва головні персонажі цієї книжки, як і всі допоміжні діючі особи, не мають реальних прототипів.

Біль і тривоги Чорнобиля
Сафонов, Ю. Біль і тривоги Чорнобиля / Ю. Сафонов. – К. : ВАТ «Видавництво «Київська Правда», 2006. – 288 с.
Книга «Біль і тривоги Чорнобиля» — колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже два десятка літ. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцятикілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЕС.



25 років віч-на-віч з «Чорнобилем»
Гусєв, О. 25 років віч-на-віч з «Чорнобилем : документально-публіцистичний твір / О.  Гусєв. – Київ : «Логос», 2011. – 624 с.
У книзі Олега Петровича Гусєва, заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, йдеться про боротьбу ліквідаторів за живучість атомної станції після вибуху 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці, перебіг подій, пов'язаних з діяльністю і закриттям цього аварійного ядерного об'єкту підвищеної небезпеки наприкінці 2000 року, подальших дій вже у ХХІ столітті.




Чорнобиль. дні випробувань
Шкода, В. Чорнобиль. Дні випробувань / В. Шкода. – Київ : Видавництво: «Радянський письменник», 1987. – 470 с.
Книга свідчень. Вірші, нариси, оповідання, уривки з романів і повістей, інтерв'ю. Зібрані разом, ці документальні та художні твори складають зміст збірника «Чорнобиль. Дні випробувань «. У ньому вміщено також інтерв'ю з видатними вченими, які висвітлюють деякі важливі питання відносин людини з мирним атомом і віддалених наслідків аварії, представлена ​​докладна хроніка пам'ятних подій, реакція на них міжнародної громадськості.




Марія з полином наприкінці століття
Яворівський, В. Марія з полином наприкінці століття : роман / В. Яворівський. – Харків: Фоліо, 2016. – 203 с.
В романі Володимира Яворівського «Марія з полином наприкінці століття» трагедія чорнобильської катастрофи розкривається через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої була в селі Городища, розташованого всього за двадцять кілометрів від атомної станції. Автор, нічого не приховуючи і називаючи речі своїми іменами, оприлюднює страшну правду про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців.



Тієї вогняної ночі
Вірина, Л. Тієї вогняної ночі : Чорнобильська оповідь / Л. Вірина. – К. : Молодь, 1989. – 192 с. : фотоіл.
У книзі розповідається про лейтенанта пожежної частини – Володимира Правика, якому за подвиг під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС посмертно надано звання Героя Радянського Союзу.







Чорнобиль. дні випробувань
Шкода, В. Чорнобиль. Дні випробувань / В. Шкода. – Київ : Видавництво: «Радянський письменник», 1987. – 470 с.
Юрій Миколайович Щербак – український письменник, сценарист, епідеміолог, публіцист, політик, діяч екологічного руху, дипломат. Доктор медичних наук (1983). Лауреат Літературної премії ім. Ю. Яновського. Юрій Щербак під час чорнобильської трагедії одразу поїхав туди у числі добровольців. А по завершенні написав повість «Чорнобиль», яка була надрукована у журналі «Юність». Завдяки художнім особливостям документального жанру (збереження живої розмовної мови, лаконічність, використання щоденних записів і авторських оцінок) повість має величезну силу емоційного впливу та повний ефект достовірності, присутності. Хроніка подій забарвлюється у ліричні тони, її розбавляють відступи, оповіді людей, авторські враження, філософські відступи тощо.
Документальна повість «Чорнобиль» українського письменника Юрія Щербака, видана в 1989 р. в Канаді, США і Великобританії англійською мовою у перекладі з української.

Низький уклін всім, хто боровся зі страшною бідою. Священна пам'ять про Ваш подвиг не згасне у віках та збережеться у серцях народу!
Пам’ятаємо подвиг тих, хто зберіг життя мільйонам!

Немає коментарів:

Дописати коментар