28/04/2020

АБЕТКОВИЙ КАТАЛОГ


Любі наші читачі й читачки!
Козівська районна бібліотека для дітей, як і багато інших, у своєму фонді налічує тисячі книжок. І, навіть, коли мова йде про сотню чи дві книг та, щоб розібратися у їх великому книжковому царстві, вам на допомогу завжди прийде довідково-бібліографічний апарат бібліотеки. У цій інформації ми хочемо коротко ознайомити вас з структурою абеткового каталогу.
Я – алфавітний каталог
Знаю все тут назубок:
Які є книги в бібліотеці,
І де їх місце на полиці.
Я складаюся з карток,
Які стоять в один рядок.
Найбільше я люблю порядок –
Тут алфавітний розпорядок.
Хто зі мною щиро дружить,
Тому книга гарно служить.
Той у книжковому морі
Не заблудиться ніколи.


Алфавітний каталог має просту структуру, в якому картки з описом книг розташовані за суворим алфавітом прізвищ авторів, найменувань установ та організацій, що виступають як автори та заголовків творів незалежно від їх змісту. Абетковий каталог дозволяє знайти всі твори одного автора, різні видання одного і того ж твору.
Всі книги розміщені за алфавітом, тому тематика їх різноманітна. Поряд можуть стояти наукові книги та художня література.
Твори одного автора розставлені за жанрами. Картки словників, довідників і книг, де не вказано прізвище автора на титульному листі, оформляються за заголовком книги.
Алфавітний каталог є основним і обов’язковим каталогом бібліотеки.
Саме за допомогою абеткового каталогу ви зможете навести різноманітні бібліографічні довідки. Наприклад, коли і де були видані книги, хто написав передмову або проілюстрував художній твір, скільки примірників книги є в бібліотеці тощо. 
Як головний довідково-пошуковий апарат бібліотеки абетковий каталог має зв’язки з іншими каталогами, з фондом бібліотеки, з обліковими документами.
Шановні читачі! До ваших послуг абетковий каталог бібліотеки, з яким ви наочно попрацюєте після вимушених канікул і легко зорієнтуєтеся в його структурі.

Немає коментарів:

Дописати коментар